Leergemeenschap

Duurzame internationale leergemeenschap van Zone.college vmbo

School
Zone.college vmbo Twello

WSA-onderdeel
Omgeving

Betrokkenen
Leerlingen, docenten, andere onderwijspartners in Nederland, Spanje, Roemenië en Oeganda

Good Practice
Zone.college vmbo Twello werkt samen met onderwijspartners uit Nederland, Spanje, Roemenië en Oeganda in een duurzame leergemeenschap (SILC). Het doel van deze leergemeenschap is om een programma voor wereldburgerschap te ontwikkelen waarbij jongeren betrokken worden bij SDG-projecten.

Sinds 2008 gaan elke twee jaar 16 leerlingen en 4 docenten naar Oeganda en staan thema’s als voedselzekerheid, armoede, duurzame landbouw en beroepsonderwijs centraal. Voor en na hun reis geven zij presentaties op school. In de afgelopen 15 jaar zijn er partnerschappen opgebouwd binnen het onderwijs en de private sector in zowel Nederland als Oeganda.

Op dit moment ligt de focus van het SILC-programma in Oeganda op het ontwikkelen van een praktische module over “ondernemerschap en landbouw” voor middelbare scholen in Oeganda. In oktober 2022 hebben 16 leerlingen en 4 docenten van Zone.college in Oeganda workshops gegeven over “ondernemerschap en landbouw”.

Enkele lessen van de workshops gaan over het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Daarbij wordt o.a. een bodemspel gebruikt dat door Oegandese en Nederlandse onderwijspartners is ontwikkeld (* studenten van Windesheim, Cibap, Wageningen Universiteit, Zone.college, Mountains of the Moon University en Hoys College). Het is een mooi voorbeeld van praktijkrijkonderwijs waarbij spelenderwijs meer wordt geleerd over bodemvruchtbaarheid. De theorie over bodemvruchtbaarheid wordt in de schooltuin in Oeganda in de praktijk toegepast.

Om meer focus te leggen op Europa zijn wij enkele jaren terug een samenwerking gestart met twee middelbare scholen in Roemenië en recentelijk met een school in Spanje. Binnen SILC werken studenten uit het mbo en hoger onderwijs aan een programma van de middelbare scholen. De vijf thema’s waar nu aan wordt gewerkt zijn wereldburgerschap, afvalverwerking, duurzame landbouw, armoede en duurzame gemeenschappen/steden.

Bekijk hier een video over het bodemspel. Lees meer over het bodemspel en bekijk de docentenhandleiding

Meer weten over de internationale leergemeenschappen (Silc – Sustainable International Learning Community for Global Citizen Education)? Neem dan contact op met Pieter Temminck (ptemminck@zone.college).

Blijf op de hoogte!
De duurzame internationale leergemeenschap is een van de good practices van de SustainaBul VO. Wil jij op jouw school ook duurzame stappen zetten? Sluit je aan bij het SustainaBul VO netwerk via de website of neem contact op met projectmanager Eline Koopman. Op de hoogte blijven van leren voor duurzame ontwikkeling in het voortgezet onderwijs? Meld je aan voor het netwerk VO voor Morgen!

Website Contact Netwerk

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws