Kennisontwikkeling

Op het gebied van duurzaam onderwijs

Bij Leren voor Morgen vinden we kennisontwikkeling en kennisdeling belangrijk. De kennis ontwikkelen we samen met onze netwerkpartners, leden en andere belangrijke spelers in dit veld. Kennis delen we door middel van projecten, bijeenkomsten, artikelen, tools en lesmateriaal. Hieronder vind je een overzicht van alle artikelen, lesmaterialen en recensies, te filteren op verschillende criteria.

Tools

Ga aan de slag met een van onze tools om de transitie naar duurzaam onderwijs op jouw school of in jouw klas te versnellen!

De routekaart biedt scholen de kans om een eigen unieke visie en strategie voor duurzaamheid te maken.

Kennisbronnen voor de domeinen agri, voedsel en groen

Voor duurzame ontwikkeling.

Duurzame stages met impact.

Digitaal kennisplatform.

Vrij toegankelijk lesmateriaal voor PO, VO en MBO.

SustainaBul stimuleert en ondersteunt onderwijsinstellingen om het onderwijs duurzamer te maken.

Artikelen

Hier vind je alle belangrijke en relevante documenten op het gebied van duurzaam onderwijs in de vorm van artikelen, onderzoeken en rapporten.
In 2011 is door BuildUpSkills-Nederland (BUS-NL) een roadmap opgesteld om in Nederland de bouw- en installatiesector goed voor te bereiden op de energietransitie van de…
Wil je met de verschillen onderwerpen uit de Sustainabul benchmark aan de slag en ben je op zoek naar beleid en maatregelen waar je aan…
In het economische denken werd de mens vroeger vaak geconceptualiseerd als een homo economicus. Deze term werd door John Stuart Mill geïntroduceerd, niet zozeer om…
Welke organisaties werken binnen het onderwijs aan het verbeteren van gelijke kansen, diversiteit en inclusie, wat doen zij en wat maakt hen succesvol? Wat hebben…
Namens Coöperatie Leren voor Morgen staat er een artikel over duurzaam onderwijs in het juni nummer van het blad Van Twaalf tot Achttien.
In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…
Vanuit de overheid ontbreekt visie en beleid op het gebied van duurzaam onderwijs, schrijft een coalitie uit het onderwijsveld. Een oproep aan het komende kabinet…
Om de circulaire transitie te versnellen zijn vaardigheden nodig die mensen in staat stellen om innovaties te benutten, nieuwe bedrijfsprocessen in te richten, te denken…

Lesmaterialen

Op Wikiwijs vind je lesmateriaal wat bij jou past! Hier tref je lesmateriaal waarmee leerlingen zich kunnen ontwikkelen voor een duurzame toekomst, te filteren per onderwijslaag. Dit lesmateriaal gaat over thema’s zoals natuur, circulaire economie, maar ook sociale thema’s zoals gelijkheid en gezondheid. De thema’s zijn verbonden aan de wereldwijde Sustainable Development Goals.
De masterclasses Energietransitie geven middelbare scholieren uit de bovenbouw en mbo-studenten in één dag een overzicht van de uitdagingen, dilemma’s en oplossingen voor de energietransitie.…
In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo…
Day for Change biedt gastlessen aan over Wereldburgerschap, Duurzaam Ondernemen, Eigen Geld en Impact van corona. Ze werken met een team van ervaren docenten die…
Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!
NatuurWijs heeft ism Staatsbosbeheer natuuropdrachten ontwikkeld voor in de tuin of park. Kijk voor deze doe-opdrachten op de site of meld je aan voor de…
Het voedselsysteem is een complex systeem. Het gaat van voedsel verbouwen, tot voedseltransport en -verwerking, tot het maken van gerechten en het consumeren van voedsel.…
Bij de film ‘de wilde stad‘ is een interactief lespakket ontwikkeld voor groep 4, 5 en 6, met clips op basis van beelden uit de…
Toekomstkunde (bovenbouw PO) zijn lessen door WWF over onderwerpen als plastic soep, bosbranden in Australië of bijvoorbeeld duurzaam op vakantie gaan. Er zijn 5.000 leerkrachten…

Recensies

Chris Maas Geesteranus (Lid via de VVM, sectie NME) deelt elke maand een recensie over een onderwijsboek met betrekking tot duurzame ontwikkeling. Laat je inspireren tot het verder lezen in een van deze onderwijsboeken.
Wat BioLearn wil: De website van BioLearn, zegt het volgende over de bedoeling van het ‘leren van de natuur’, oftewel biomimicry: ‘Het leven op aarde…
Wijffels, Bowine, 2021. Weer floreren. Tien natuurlijke keuzes voor toekomstbestendig organiseren. Tweede druk. Nature-Wise, Utrecht.
Elke maand publiceert Leren voor Morgen een recensie over een interessant boek voor duurzamer onderwijs. Deze maand ‘Olaf en de groene challenge’, van Evelien Dort.…
Elke maand publiceert Leren voor Morgen een recensie over iets wat interessant is voor duurzaam onderwijs. Deze maand de scriptie van Joanne Kooiman, Erasmus Universiteit…
Handboek? Dit eerste woord in de titel van het boek doet me meteen afvragen: wat is er nu ‘handboekachtig’ aan een verzameling beschrijvingen van natuurwandelingen?…
Elke maand publiceert Leren voor Morgen een recensie over iets wat interessant is voor duurzaam onderwijs. Deze maand het ‘Handboek voor natuurwandelingen’ geschreven door Koos…
Elke maand publiceert Leren voor Morgen een recensie over iets wat interessant is voor duurzaam onderwijs. Deze maand de brochure ‘Samen op weg: duurzame ontwikkeling…
Elke maand publiceert Leren voor Morgen een recensie over iets wat interessant is voor duurzaam onderwijs. Deze maand het didactiekboek ‘Ecologie Leren en Onderwijzen’ geschreven…
Deel deze pagina: