Yuverta Nederweert

Van grijs naar groen paradijs!

School
Yuverta mavo Nederweert

WSA-onderdeel
Gebouw en bedrijfsvoering

Betrokkenen
Alle leerlingen, schoolleiding, docenten Biologie en Groen, gemeente Nederweert

Good Practice
Van grijs naar groen paradijs: het creëren van een groene schoolomgeving.

Onze school is in een paar jaar tijd van een grijze mavo getransformeerd naar een mavo in het groen. Door te doen! Geen grote plannen en beleidsstukken schrijven, maar gewoon beginnen, kleine stappen zetten en zoveel mogelijk leerlingen, ouders, buurtbewoners, leveranciers en docenten bij de diverse projecten te betrekken. We hebben alle tegels verwijderd en gewerkt aan de creatie van een groen paradijs met diverse wadi’s, een pannakooi, pingpongtafel, buitenklaslokaal, een volière en moestuinen. Het hemelwater dat op het schoolgebouw valt, wordt sindsdien afgevoerd op ons eigen terrein en komt niet meer in het riool terecht. Bij de realisatie konden we bovendien ook rekenen op de hulp van gemeente Nederweert, die de afkoppeling van het hemelwater subsidieerde en Waterklaar, die ons advies gaf bij het bepalen van de diverse in- en exfiltratie mogelijkheden.

In de tussentijd hebben we niet stil gezeten. Zo huist er in onze kas in het groene paradijs een plantenasiel en kweken de leerlingen er sedum om voor het buitenlokaal een groen dak te creëren. Recent heeft een buurtbewoner vier volwassen platanen (bomen) aan ons geschonken. Deze gaan in de zomer voor schaduw zorgen in het groene paradijs. Bovendien worden er op de korte termijn ook nog diverse fruitbomen geplant.

Onderbouwleerlingen volgen bij ons het vak groen en worden nauw betrokken bij het groene paradijs voor onderhoud, ontwikkeling en ideeën. We werken daarnaast met lesprogramma’s van Planeet in Actie. Buiten de lessen om hebben we een Ecoteam dat ondanks het zeer duurzame karakter van de school nog steeds goede groene ideeën bedenkt en uitvoert. Tijdens de activiteitenweken werkt ons Ecoteam samen met Stichting Global Exploration aan de organisatie van diverse duurzame workshops, spellen en andere activiteiten.

Leerlingen vinden het fijn om in het buitenlokaal les te krijgen wanneer het weer het toelaat, maar net zo lief werken ze aan opdrachten aan de picknicktafels in het groene paradijs, buiten pauzeren en chillen is natuurlijk nog leuker! Docenten ervaren de school als een aangename werkplek, sollicitanten die voor het eerst deze school bezoeken zijn gecharmeerd van de omgeving, van een lerarentekort is daarom geen sprake! Het kan niemand kwaad om met groen geconfronteerd te worden en het merendeel van de docenten en de leerlingen vinden het zelfs zeer aangenaam.

Voordelen van een groene schoolomgeving:

  • Stimuleren om meer buiten te vertoeven: groene schoolpleinen kunnen een positief effect hebben op problemen, zoals een gebrek aan beweging en concentratie. Zowel de leerlingen als medewerkers hebben er plezier van om meer naar buiten te gaan.
  • Waterberging: het vergroenen van het schoolplein maakt de buurt minder kwetsbaar voor extreme neerslag. Afstromend hemelwater belandt niet meer in het riool maar belandt in de directe omgeving. Afvloeiend hemelwater moet bij voorkeur lokaal in het milieu terecht komen en niet in het riool omdat het om schoon water gaat.
  • Verkoeling: ons groene paradijs draagt ook bij aan de hittebestendigheid van de omgeving. De temperatuur in de stad is door de versteende omgeving tot 10 graden hoger dan erbuiten. Goed gekozen groen zorgt voor verkoeling en natuurlijke schaduw op warme dagen. De juiste boom op de juiste plek beschermt tegen te veel zonlicht in de zomer. Onder de kruin van een boom is de temperatuur tot 15 graden lager dan even verderop.
  • Biodiversiteit: in ons groene paradijs vinden vogels, vlinders, waterdiertjes en tal van insecten hun voedsel en beschutting. Door de juiste keuze van bloemen en planten komen dieren als vanzelf. Hoe meer variatie in planten en struiken, hoe meer ook natuur en milieu worden geholpen. Daarmee neemt de biodiversiteit in de omgeving weer toe.


Blijf op de hoogte!
De groene schoolomgeving van Yuverta mavo Nederweert is een van de good practices van de SustainaBul VO. Wil jij op jouw school ook duurzame stappen zetten? Sluit je aan bij het SustainaBul VO netwerk via de website of neem contact op met projectmanager Eline Koopman. Op de hoogte blijven van leren voor duurzame ontwikkeling in het voortgezet onderwijs? Meld je aan voor het netwerk VO voor Morgen!

Website Contact Netwerk

 

 

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws