Het onderzoek
De inhoud van de kamerbrief baseert zich op het onderzoek Leren voor duurzame ontwikkeling in het primair- en voortgezet onderwijs. Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er (ten opzichte van 2015) weinig groei te zien is in de verankering van duurzame ontwikkeling in onderwijs. Daarnaast bleek dat er onder scholen en docenten wel een grote behoefte is aan ondersteuning op het gebied van leren voor duurzame ontwikkeling. Tot slot wordt geconcludeerd dat scholen worstelen met het geven van invulling aan duurzame ontwikkeling, en dat het ontbreekt aan regie vanuit OCW.
De aanbevelingen
Op basis van deze resultaten en dialoogsessies met experts, doet het onderzoeksteam een aantal aanbevelingen. Zo wordt de landelijke overheid (OCW en vakdepartementen) geadviseerd meer regie te nemen. Ook wordt geadviseerd om burgerschap en duurzaamheid sterker te integreren. Een andere belangrijke aanbeveling is om goed (les)materiaal en ondersteuningsfaciliteiten beter te ontsluiten.
De kamerbrief
In de kamerbrief worden de aanbevelingen uit het onderzoek grotendeels overgenomen. Als vervolg op het onderzoek stelt de minister voor om samen met de betrokken departementen en het werkveld een strategie voor duurzaamheid in het onderwijs voor de toekomst op te stellen. Het doel van deze strategie is om vraaggestuurd scholen te ondersteunen bij het realiseren van meer duurzaamheid in het onderwijs. De strategie wordt gebaseerd op de leerpunten uit het onderzoek.