School
Yuverta vmbo Amsterdam-West
WSA-onderdeel
Gebouw en bedrijfsvoering
Betrokkenen
Future Labs onderbouw & duurzaamheidsambassadeurs
Good Practice
Bij deze school zijn de afvalstromen in kaart gebracht en is er gekeken welke zelf verwerkt kunnen worden. Dit werd voorheen als afval door een afvalverwerkingsbedrijf afgevoerd.
- Je kunt bijvoorbeeld denken aan koffiedik uit het koffieapparaat. Hier worden tegenwoordig oesterzwammen opgekweekt die bij VAP in de kooklessen als vleesvervanger worden verwerkt.
- Ook wordt het in het wormenhotel tot wormencompost en thee omgezet. Deze compost voedt de bodem van de schooltuin en activeert het bodemleven. Dit leidt weer tot gezondere en sterkere planten in de moestuin.
- Met de compostbakken verwerken we het GFT afval en mengen dit met het dierlijk afval uit ons dierenverblijf. Hiermee activeren we de bodemorganismen die deze “afvalstoffen” omzetten in vruchtbare compost. Dit is ook een geliefde plek voor ringslangen om te nestelen en eieren af te zetten in de warme compost.
De voordelen van het op deze manier verwerken van onze afvalstromen zijn: 1) leerlingen leren over de circulaire economie, 2) we kunnen lokaal hergebruiken, 3) kostenbesparing doordat het niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden, 4) verbetering van de vitaliteit van de bodem, 4) bij hevige regenval wordt het water beter geabsorbeerd en bij droogte langzamer afgegeven, waardoor we minder hoeven te sproeien, en 5) het biedt een goede basis van de voedselpiramide.
Blijf op de hoogte!
Groen afval zelf verwerken bij Yuverta vmbo Amsterdam-West is een van de good practices van de SustainaBul VO. Wil jij op jouw school ook duurzame stappen zetten? Sluit je aan bij het SustainaBul VO netwerk via de website of neem contact op met projectmanager Eline Koopman. Op de hoogte blijven van leren voor duurzame ontwikkeling in het voortgezet onderwijs? Meld je aan voor het netwerk VO voor Morgen!