Good Practice Zone.college borculo

Profiel Groen en de Recyclestraat Zone.College Borculo

School
Zone.College vmbo Borculo

WSA-onderdeel
Curriculum

Betrokkenen
Gestart met GTW (60 leerlingen), inmiddels uitgebreid naar de bovenbouw (200 leerlingen), docenten, schoolleiding, facilitaire dienst, lokale aanbieders voor de inkopen

Good Practice
Profiel Groen & Recyclestraat

Ongeveer 50% tot 60% van de basisschoolleerlingen gaat naar het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Het vmbo duurt vier jaar en bestaat uit zogeheten leerwegen. Dit zijn routes die de leerlingen volgen na de onderbouw (de eerste twee jaar). In de bovenbouw (de derde en vierde klas) krijg je naast de algemene vakken, les in het profiel Groen. Binnen Profiel Groen is er volop tijd en aandacht voor het werken met bloemen en planten, dieren, voeding en techniek. Zo kun je samen met je mentor bekijken wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Dat heet ‘Groene Wereld Oriëntatie’. Daarmee bereid je je voor op het profiel Groen in de bovenbouw.

Daarnaast is er een recyclestraat ingericht, waar leerlingen gratis materiaal kunnen halen voor het uitvoeren van opdrachten. Als leerlingen willen werken met nieuwe materialen betalen ze hiervoor met nepgeld bij de receptie. Ze krijgen altijd net te weinig budget om een opdracht volledig te kunnen uitvoeren met alleen nieuwe materialen, waardoor ze altijd gebruik maken van de recyclestraat. Deze receptie wordt gerund door studenten, waar ze spelenderwijs leren en onderling contact hebben.

Deze good practice heeft in 2022 de Do A Good Thing Award gewonnen!
Kijk hier voor meer informatie over Profiel Groen!
Kijk hier voor meer informatie over de Recyclestraat en de award!

 

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws