Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt.

Vang waterdiertjes en deel op www.waterdiertjes.nl welke diertjes je hebt gevonden. Met deze informatie berekent de website de waterkwaliteit. Dit is leerzaam voor leerlingen en genereert informatie voor wetenschappers en waterbeheerders. Dit is belangrijk, omdat het op veel plekken niet goed gaat met biodiversiteit van waterdiertjes! De larven van bijvoorbeeld libellen leven in water. Bij een lage waterkwaliteit is de overlevingskans gering. Waterbeheerders kunnen door de gegeven informatie beter bepalen waar ze maatregelen moeten nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. 

Het hele jaar kan je deze metingen uitvoeren. Kijk voor meer informatie op: https://globenederland.nl/onderzoeksproject/waterdiertjes-telling/#info

Projecten VO

Tel de waterdiertjes bij jou in de buurt

Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Vang waterdiertjes en deel op www.waterdiertjes.nl welke… Lees meer . . . .

Inspiratie voor in de klas

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.


Het Wageningen Borlaug Youth Institute is een scholierenproject dat 4/5/6 havo en vwo leerlingen uitdaagt om op zoek te gaan naar een oplossing voor: “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”. Doe onderzoek, breng een advies uit en ga in gesprek met wereldleiders.


Biomimicry:

Aan de slag met het lesmateriaal voor bovenbouw Voortgezet Onderwijs en ontdek wat dieren en planten in de stad ons kunnen leren over wonen, voeding, transport en afval. IVN Natuureducatie en BiomimicryNL ontwikkelden samen 4 praktische opdrachten rond deze thema's. Jongeren gaan zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek. Iedere opdracht start met een filmclip uit ‘De Wilde Stad’. Zie ook de docentenhandleiding.

-----

Heb jij weleens les gehad van docenten met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze 'menselijke' uitdagingen op zoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingen worden in 6 blokuren meegenomen in de wereld van biomimicry en maken een eigen ontwerp. Geschikt voor tweede klas HAVO/VWO.


Energie:

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

-----

Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie van Greenpeace. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

-----

Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek een excursie aan. De excursie vindt plaats op het terrein van de Flevolandse EnergieFabriek. Daar maken de leerlingen kennis met diverse vormen van duurzame energie. Tijdens de excursie bezoeken we de windturbine en/of de biovergister.


21ste eeuwse vaardigheden:

In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument.

-----

De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

-----

In de Klimaatstudio ontdekken de leerlingen de sociaal-maatschappelijke impact van klimaatverandering. In de huid van journalisten gaan ze op onderzoek in Nederland, Kenia en Kiribati (Oceanië). Doel van hun onderzoek is het maken van een tv-uitzending over klimaatverandering en hoe men in verschillende plekken in de wereld hiermee omgaat.

-----

In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.


Economie:

Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.


Les materialen:

Zoek binnen de collectie duurzame school VO in Wikiwijs naar leerarrangementen.


Actueel VO

Competenties duurzaamheid voor docenten: A Rounder Sense of…

Als we praten over leren voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs vertaalt dat zich vaak in suggesties voor curriculumwijzigingen. Het is echter ook… Lees meer .....

Beoordeel je school met een app!

Eco-Schools lanceert in september een app waarmee scholen zichzelf kunnen beoordelen op de thema’s van Eco-Schools, zoals ‘gebouw en omgeving’ of… Lees meer .....

Conferentie: De hele school door een Groene Bril

Twee jaar lang werkten onderzoekers en docenten aan de implementatie van de ‘Whole School Approach to Sustainability’. De resultaten van het praktijkgerichte… Lees meer .....

Een kijkje bij Eco-school Ashram College

Het Eco-Schools programma wordt binnen elke school getrokken door een Eco-team, waarin de leerlingen centraal staan. Samen met docenten en het bestuur gaan ze… Lees meer .....

Leren voor Duurzame Ontwikkeling; alleen kennis is niet…

In interview met Jacomijn de Vries en Stan Frijters Een duurzame samenleving kan niet worden bereikt zonder burgers te leren hoe zij duurzaam kunnen handelen,… Lees meer .....

17 Doelen Wereldwijzer

Sinds de Sustainable Development Goals in 2015 ondertekend zijn, wordt de voortgang van… Lees meer .....

Klimaatorganisaties in debat over het hernieuwde klimaatactivisme

“Klimaatverandering is niet links of rechts. Bij de economieles de circulaire economie… Lees meer .....

Crowdfunding: Innovatielab VO

O3-effect zet zich in voor duurzaam middelbaaronderwijs in Utrecht, met de crowdfunding… Lees meer .....

Introduceer de SDG's in de klas!

De Sustainable Development Goals zijn een mooi uitgangspunt om leerlingen kennis te laten… Lees meer .....

Jongeren nemen de energierekening van hun school in eigen hand

Hoe slim gaat jouw school om met energie? Worden de lichten en de computers altijd… Lees meer .....