Vergroening Stedelijk Gymnasium Breda

image

School
Het Stedelijk Gymnasium Breda

WSA-onderdeel
Gebouw en bedrijfsvoering, maar raakt aan alle bladen

Betrokkenen
Meerdere commissies met uitstraling naar de hele school, studenten van MBO Curio, docenten Biologie en Tekenen, schoolleiding, gemeente, provincie, buren, MBO-school, Univé buurtfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, ouders, Greenwave

Good practice
Vergroeningstraject

In samenwerking met MBO Curio Urban Green Development en onze eigen leerling commissie GroenGym zijn we een vergroeningstraject gestart. Daarbij zijn we eerst op zoek gegaan naar mogelijke subsidiepotjes en hebben we daar ons plan op gebaseerd. Daarna hebben we contact gezocht met de studenten van de MBO Curio Urban Green Development opleiding, hier in Breda. Zij waren enthousiast en hebben ons geholpen met het ontwerp van een groen schoolterrein en de aanleg ervan. Daarnaast ondersteunen zij onze leerlingen in de toekomst bij het onderhoud van al het groen. Bij het zoeken naar de verschillende subsidiemogelijkheden kwamen we veel interessante, duurzame ideeën tegen. Zo hebben we ook ingezet op een Gezonde School door de installatie van een watertappunt buiten (van Joint he Pipe) en een panna-kooi voor gezonde beweging tijdens de pauzes. En zo hebben we inmiddels ook duurzaam geproduceerde picknicktafels van Greenwave (gemaakt van uit zee opgeviste visnetten) op het schoolplein staan. Ook het contact met de buurt en de basisscholen hebben we/gaan we actief opzoeken d.m.v. schaaktoernooitjes tussen onze leerlingen en leerlingen uit groep 7 en 8, die worden gespeeld op buitenschaaktafels, in het groen.

Lees meer
De kunstenaar van de Blind Wall die afgelopen september is aangebracht, heeft zijn inspiratie ook uit deze vergroening van het terrein gehaald en natuur is dan ook volop aanwezig in de muurschildering. Ook de noodzakelijke vervanging van het schoolterrein werd geïnspireerd op GroenGym: 1500 m2 stoeptegel werd vervangen door grastegel, waardoor het regenwater nu niet meer het riool instroomt, maar de grond inzakt.
Kort samengevat heeft het GroenGym project geleid tot: aanleg 1500 m2 grastegel, aanleg 500 m2 ’tegel eruit – groen erin’, aanleg vergroenen van gevels schoolgebouw, aanleg watertappunt, aanleg buiten panna-kooi voor voetbal in de pauze, aanleg buitenschaaktafels voor contact met de buurt en basisscholen, planten van 4 extra bomen (die elders uit de stad komen i.s.m. gemeente Breda en Arkan Zoontjes hovenier), aanleg van een daktuin met aandacht voor bijen, vogels etc. , aanleg van een mussenhotel i.s.m. de stadsecoloog van Breda en enorme bewustwording onder en input van onze leerlingen, hun ouders, de buurt, de medewerkers en verschillende externe partners.

Het vergroeningstraject van het Stedelijk Gymnasium Breda is op het symposium ‘ VO voor Morgen’ op de 3e plaats geëindigd voor de best practices van de SustainaBul VO 2022!

Interessante links
Bekijk hier de poster van dit project en volg het Stedelijk Gymnasium en GroenGym op Instagram.

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws