Organisaties, agenda, initiatieven en lesmateriaal voor duurzaam onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Sluit je aan bij het VO netwerk

Projecten VO

Tel de waterdiertjes bij jou in de buurt

Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Vang waterdiertjes en deel op www.waterdiertjes.nl welke… Lees meer . . . .

Inspiratie voor in de klas

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.


Het Wageningen Borlaug Youth Institute is een scholierenproject dat 4/5/6 havo en vwo leerlingen uitdaagt om op zoek te gaan naar een oplossing voor: “Hoe voeden we de groeiende wereldbevolking in de toekomst?”. Doe onderzoek, breng een advies uit en ga in gesprek met wereldleiders.


Biomimicry:

Aan de slag met het lesmateriaal voor bovenbouw Voortgezet Onderwijs en ontdek wat dieren en planten in de stad ons kunnen leren over wonen, voeding, transport en afval. IVN Natuureducatie en BiomimicryNL ontwikkelden samen 4 praktische opdrachten rond deze thema's. Jongeren gaan zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek. Iedere opdracht start met een filmclip uit ‘De Wilde Stad’. Zie ook de docentenhandleiding.

-----

Heb jij weleens les gehad van docenten met 8 ogen, 4 magen of zuignapjes aan hun vingers? In deze challenge zien we de natuur als leermeester, en gaan we voor onze 'menselijke' uitdagingen op zoek naar antwoorden bij planten en dieren. De leerlingen worden in 6 blokuren meegenomen in de wereld van biomimicry en maken een eigen ontwerp. Geschikt voor tweede klas HAVO/VWO.


Energie:

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

-----

Ga met je klas aan de slag met het thema klimaat en energie en gebruik de toolkit Energie Transitie van Greenpeace. Leerlingen nemen de maatregelen van hun gemeente kritisch onder de loep. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.

-----

Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek een excursie aan. De excursie vindt plaats op het terrein van de Flevolandse EnergieFabriek. Daar maken de leerlingen kennis met diverse vormen van duurzame energie. Tijdens de excursie bezoeken we de windturbine en/of de biovergister.


21ste eeuwse vaardigheden:

In dit simulatiespel kijken leerlingen naar klimaatverandering vanuit de ogen van de overheid, milieuorganisatie, energiemaatschappij of consument.

-----

De verbinding laat jongeren meedenken over problemen en oplossingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

-----

In de Klimaatstudio ontdekken de leerlingen de sociaal-maatschappelijke impact van klimaatverandering. In de huid van journalisten gaan ze op onderzoek in Nederland, Kenia en Kiribati (Oceanië). Doel van hun onderzoek is het maken van een tv-uitzending over klimaatverandering en hoe men in verschillende plekken in de wereld hiermee omgaat.

-----

In het IVN Jongeren Adviesbureau voor het VO en het MBO gaan leerlingen aan de hand van actieve werkvormen en projecten aan de slag met vragen van organisaties en bedrijven. Een échte opdracht van een échte opdrachtgever.


Economie:

Bekijk de documentaire Real Value met de klas en bespreek hoe de economie kan of moet veranderen om de wereld meer duurzaam te maken.


Les materialen:

Zoek binnen de collectie duurzame school VO in Wikiwijs naar leerarrangementen.


Actueel VO

Jongeren nemen de energierekening van hun school in eigen…

Hoe slim gaat jouw school om met energie? Worden de lichten en de computers altijd uitgedaan? Jij kan ervoor zorgen dat dit goed gebeurt. Met… Lees meer .....

Leraren verenigen zich in ‘Teachers for Climate’

Naast ‘Youth for Climate’ en ‘Students for Climate’, de organisaties die de scholieren en studentenstakingen organiseren, hebben leraren zich nu verenigd als… Lees meer .....

Jubileum Eco-Schools wordt in Nederland gevierd

Eco-Schools bestaat dit jaar 25 jaar. Het programma zet zich in meer dan 65 landen in om het onderwijs te verduurzamen en lesgeven met de Sustainable… Lees meer .....

Amsterdam geeft scholen duwtje in de rug

De gemeente Amsterdam heeft haar duurzame ambities geformuleerd. De nadruk ligt vooral op het verminderen van afval en de transitie naar de circulaire… Lees meer .....

Europese Commissie maakt website over mediawijsheid

We kopen veel producten online. Dat is gemakkelijk en snel, maar er zitten ook risico’s aan verbonden. De website Consumer Classroom is opgezet om leerkrachten… Lees meer .....

Terugblik op LENthon finale 2019

Uiteenlopende duurzaamheidsinnovaties gepresenteerd door leerlingen van de Lentiz… Lees meer .....

Eco-Schools innoveert het onderwijs

Eind vorig jaar is Eco-Schools door HundrED geprezen als een van de meest inspirerende… Lees meer .....

Geef je op voor BuurtBizKids!

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Fawaka Ondernemersschool Bij Fawaka… Lees meer .....

Het loopt in de (plastic) soep

Als er over klimaatverandering wordt gepraat, hoor je vaak de term ‘plastic soep’. Maar… Lees meer .....

Aandacht voor afval

Met de Landelijke Opschoondag in het vooruitzicht is het een mooi moment om afval onder… Lees meer .....