Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Onderwijshandleiding Circular Skills in de bouw

Wat zijn circular skills? Waarom zijn die nu zo belangrijk in het onderwijs voor de bouw en installatiesector? Hoe kun je als docent concreet met circulair bouwen aan de slag? In dit project ontwikkelden we een onderwijshandleiding met portretten en praktijkverhalen van docenten uit alle lagen van het beroepsonderwijs die inspireren, omdat ze circulair bouwen ‘gewoon doen’.

De onderwijshandleiding kwam tot stand met experts op het gebied van circulair bouwen, circulair onderwijs en circulaire economie. Voor docenten, studenten en andere geïnteresseerden in opleiden voor circulair bouwen organiseerden we vier ontwerpsessies. Met als doel een inspirerende onderwijshandleiding over circular skills samen te stellen.

Het resultaat daarvan delen we als een ‘levend document’ middels een website, want kennis en vaardigheden voor een circulaire bouweconomie ontwikkelen zich snel. Hier vind je portretten en praktijkverhalen van docenten uit alle lagen van het beroepsonderwijs die inspireren, omdat ze circulair bouwen ‘gewoon doen’. Van studenten die zelf betekenis geven aan het begrip circulariteit in het gebouw dat ze vormgeven. Van een groot bouwbedrijf dat droomt van afvalvrije bouwplaatsen. Van samen succesvol toekomstwaarde opbouwen door kruisbestuivingen tussen het onderwijsveld, het bedrijfsleven en de overheid te organiseren. En praktische ‘bouwstenen’, zoals het vmbo-examenvak Circulair Bouwen, beschikbaar voor alle scholen per september 2021.

Deze verhalen illustreren circulair doen en denken op verschillende terreinen in het bouwonderwijs. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan de artikelen over de Whole School Approach (WSA), over de diverse circulaire vaardigheden en over de veranderingen die je zelf in gang kunt zetten met een Transitie-Doe-Agenda. Laat je inspireren door de werkvormen die je kunt toepassen in lessen. En geef je inspiratie door, zoals de geportretteerden dat doen!

Bekijk de Onderwijshandleiding

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Heleentje Swart van Vereniging Circulair Friesland.

Sluit aan bij Sustainability Skills!
Het project om de onderwijshandleiding te ontwikkelen is inmiddels afgerond. Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 
Leden
SME
Ikcirculeer
SPARK the Movement, RCE Fryslân

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…

Meer projecten

Deel deze pagina: