Duurzame Docenten 2020, waar zijn ze nu?

Leren, Schrift
Zouden docenten je aanraden om mee te doen met de Duurzame Docent verkiezing? Deze Duurzame Docenten hebben de verkiezing inmiddels al bijna een jaar achter de rug. Genoeg tijd om te kunnen vertellen over hun ervaringen.  In deze reeks over de Duurzame Docenten van 2020, blikken we samen met de genomineerde docenten terug op wat het duurzame docentschap ze heeft gebracht en wat de toekomst voor ze in petto heeft. In dit laatste deel van de reeks lees je een overzicht van afgelopen winnaars.

Eefje Hendriks (#1 HBO)

Eefje Hendriks is bouwkundedocent op Avans Hogeschool en coördineert de minor Disruptive Events. In deze minor neemt ze ieder jaar studenten mee naar vluchtelingenkampen door heel Europa.

Wat heeft de verkiezing jou als Duurzame Docent gebracht?

“Het was erg mooi om Duurzame Docent te worden. Ik werd door verschillende media benaderd voor een stuk (kijk onderaan deze blog voor het overzicht van media output door Eefje). Het mooiste contact is naar aanleiding van het stuk in Dagblad Trouw. Ik werd benaderd door een oud-professor van de TU Delft, Jan Bredenoord. Ik had eerder al veel van zijn werk gelezen. Naar aanleiding van dit artikel begeleiden we nu samen studenten bij een casus in Lombok.”

“Het mooiste contact is naar aanleiding van het stuk in Dagblad Trouw”
“Van mijn school kreeg ik waardering van veel collega’s en een bosje bloemen. Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande op mijn school rond om SDG’s en ik wordt daarvoor nu ook gezien en gevraagd om mee te denken. Mijn kracht is om inhoudelijk inhoud te verbinden aan verschillende partijen en aan te laten sluiten bij de leerbehoefte van onze studenten. Ik ben van plan ook verschillende aanvragen in te dienen voor financiering voor vervolgonderzoek en doorontwikkeling van het onderwijs. Ik denk dat deze titel mijn profiel extra kracht geeft bij dit soort aanvragen.”

Heb je nog toekomstige plannen omtrent duurzaam onderwijs en hoe zien die eruit? Of, als je die niet hebt, heb je tips voor andere docenten?

“We hebben een nieuw vak bij Avans dat volgend jaar van start zal gaan rondom het gebruik van duurzame materialen in de bouw. We gaan daar een stapje verder in het bewustzijn van de student door uitgebreid in te gaan op klimaatverandering en de relaties hiermee in de bouw keuzes. Het wordt een prachtig inhoudelijk vak.”

“We hebben een nieuw vak bij Avans dat volgend jaar van start zal gaan rondom het gebruik van duurzame materialen in de bouw.”
“Ik werk nu samen met collega’s van 5 andere Avans academies aan een pilot, een keuzevak voor 5 studiepunten. We denken aan “blue zones”(Zones waar mensen langer leven dan gemiddeld) in de stad en bekijken dat vanuit bouwkunde, economie, bedrijfskunde, bestuurskunde, milieukunde. We geven de studenten veel vrijheid in dat project om hun eigen plan te ontwikkelen in een grote multidisciplinaire groep.”

“Iets anders waar we aan werken is een digitale samenwerking met vluchtelingen. Ons plan om naar het vluchtelingenkamp te gaan ging door Covid-19 helaas niet door,  maar we zijn in plaats daarvan een online samenwerking gestart. We hebben iedere student gekoppeld aan een vluchteling in Nederland om beter begrip te krijgen.We koppelen daar studenten aan humanitaire en ontwikkelingsproblematiek; een type globale duurzaamheid dat mijns inziens nu onderbelicht is.”

“Een tip die ik heb voor andere docenten is om niet onverschillig te blijven. Het is makkelijk om je ogen te sluiten voor morgen. Maar onze studenten zien de toekomst die voor hun wordt geschetst en zijn zich steeds meer bewust van globale problematiek. Zij willen! Wij hoeven het alleen maar te faciliteren en vorm te geven. Het geeft onze studenten de mogelijkheid om de toekomst te bepalen. Ik ben voor het samenwerken met studenten van verschillende studierichtingen omdat het uitkomsten oplevert die echt vernieuwend zijn!”

“Een tip die ik heb voor andere docenten is om niet onverschillig te blijven. Het is makkelijk om je ogen te sluiten voor morgen. Maar onze studenten zien de toekomst die voor hun wordt geschetst en zijn zich steeds meer bewust van globale problematiek.”

Zou je andere andere docenten aanraden om zichzelf of een ander op te geven voor de Duurzame Docent van 2021?

“Ja ik kan het zeker aanraden!”

 

Shanna Hummeling (#2 MBO)

Shanna Hummeling is dierverzorger/instructeur van de opleidingen Dierverzorging/Paraveterinair (Dierenartsassistent) op het Wellantcollege in Aalsmeer. Hier integreert ze al drie jaar duurzaamheid in al haar dierverzorging lessen.

Wat heeft de verkiezing jou als Duurzame Docent gebracht?

“Wat ik heb ervaren is dat plannen die ik genoemd heb tijdens mijn deelname al voor een groot gedeelte uitgevoerd zijn of op de planning liggen. De terraria zijn inmiddels besteld en zullen binnenkort geleverd worden, dit is al echt een enorme duurzame stap voor onze locatie. Daarnaast worden de plastic waterflesjes voor dieren vervangen voor glazen flesjes en nog een aantal duurzame ideeën worden uitgewerkt. Ik denk dat dit alles voor een groot gedeelte te danken is aan de deelname aan de ‘’Duurzame docent 2020’’.

“Binnen het Wellantcollege is er ook veel aandacht, zo zijn er artikelen in de social media en op de intranetpagina verschenen. We verwachten nog meer artikelen zodra het grootste project met de terraria uitgevoerd is.”

“Buiten Wellant om ben ik door verschillende organisaties benaderd voor een interview. Ik merkte bij bedrijven in de diersector dat ik af en toe ook word aangesproken, omdat zij het voorbij hebben zien komen. Mijn collega’s, kennissen en familie hebben duidelijk laten merken trots te zijn op het resultaat en dat is natuurlijk erg leuk om te horen.”

“Mijn collega’s, kennissen en familie hebben duidelijk laten merken trots te zijn op het resultaat en dat is natuurlijk erg leuk om te horen.”

Heb je nog toekomstige plannen omtrent duurzaam onderwijs en hoe zien die eruit? Of, als je die niet hebt, heb je tips voor andere docenten?

“Inmiddels staat op onze locatie het zee aquarium goed te draaien. Ik zou in de toekomst hier nog meer gebruik van willen maken in lessen/cursussen en projecten. Naast het aquarium draait er ook een stellage mee in het circulair systeem hier zijn ook nog een aantal hele mooie ideeën voor, maar dat is voor nu nog even een geheim.”

“Een tip die ik heb voor andere docenten zou zijn om niet té groots te willen denken. Wat in jouw ogen misschien een kleine verandering is, kan juist een grootse impact hebben  en kan anderen ook inspireren tot andere veranderingen. Bijvoorbeeld de transitie van de plastic waterflesjes voor dieren naar de glazen flessen bij het Wellantcollege. Van deze plastic flesjes konden wij meerdere flesjes per maand weggooien, omdat deze kapot geknaagd werden. De glazen flesjes gaan veel langer mee. Op maandelijkse basis scheelt dit een hoop afval, en ook geld ondanks dat de eerste investering groter is. Een mooie vervolgstap zou zijn om andere locaties of bedrijven te inspireren deze verandering ook door te zetten.”

Zou je andere andere docenten aanraden om zichzelf of een ander op te geven voor de Duurzame Docent van 2021?

“Ik zou zeker andere docenten aanraden mee te doen. De aandacht die volgt na de deelname kan net het stapje zijn om meer mensen mee te krijgen met jouw veranderingen. Jouw duurzame lessen/projecten/veranderingen etc. kunnen anderen inspireren of zij kunnen jouw ideeën ook uitvoeren. Uiteindelijk willen wij met zijn allen maar 1 ding en dat is verduurzamen.”

“Ik zou zeker andere docenten aanraden mee te doen. De aandacht die volgt na de deelname kan net het stapje zijn om meer mensen mee te krijgen met jouw veranderingen.”

 

Desiree Kootstra (#2 PO)

Desiree werkt op de Beatrixschool in Haarlem. Als techniekdocent geeft ze lessen over energie, ontwerpend leren, productonderzoek en 3D-printen en nog veel meer!

Wat heeft de verkiezing jou als Duurzame Docent gebracht?

“Het winnen van de tweede prijs was een eer. Mijn collega’s op school waren heel trots op mij, dat was leuk. Een docent van de Pabo heeft mij gevraagd om online studenten te motiveren voor duurzame lessen, dat heb ik met plezier gedaan.”

“Het winnen van de tweede prijs was een eer.”

Heb je nog toekomstige plannen omtrent duurzaam onderwijs en hoe zien die eruit? Of, als je die niet hebt, heb je tips voor andere docenten?

“Onze school heeft een beleeftuin en ik ontwikkel steeds meer lessen om buiten te geven. Ook ontwerp ik lessen voor buiten omdat ik door de corona zo min mogelijk binnen wil zijn. Dat leidt tot leuke experimenten. Zo geef ik de microscooplessen buiten en dat vinden de kinderen geweldig. Ook hebben veel organisaties websites met ideeën voor buitenlessen die aansluiten bij vakken als taal en rekenen.”

Zou je andere andere docenten aanraden om zichzelf of een ander op te geven voor de Duurzame Docent van 2021?

“Ja, ik denk dat de aandacht voor duurzame lessen goed is. Niet alle kinderen komen vanuit hun thuissituatie in aanraking met duurzaamheidsthema’s. Voor de school kan het een kans zijn om vaker buiten les te geven of lessen te geven die andere interesses en vaardigheden aanspreken dan de lessen die doorgaans gegeven worden.”

 

 

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws