Duurzame Docent

Elke jaar organiseert Leren voor Morgen de Duurzame Docent Verkiezing. We zetten de duurzame doeners dan in het zonnetje! Met hun verhalen, waarin zij best practices en eigen ervaring delen inspireren zij andere docenten en schoolleiders.

Duurzame Docent Verkiezing 2024

Ook in 2024 gaan we weer opzoek naar de duurzaamste docenten van Nederland! En alle onderwijslagen doen mee: po, vo, mbo en ho. Vanaf nu kan je jouw Duurzame Docent aanmelden. Op 14 maart zetten we, in Pakhuis de Zwijger, deze docenten in het zonnetje en maken we de winnaars bekend.

Ben of ken jij een Duurzame Docent? Meld deze docent dan nu aan!

Ik wil een Duurzame Docent aanmelden

Doel van het project

Een duurzame samenleving vraagt om duurzaam onderwijs. Om jonge generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen, hebben ze duurzame handvatten nodig van docenten. Veel docenten werken op school dagelijks aan het bijbrengen van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het verduurzamen van Nederland. Wie zijn deze duurzame doeners in het onderwijs?

Aanpak Duurzame Docentverkiezing

Een duurzame docent ben je op veel verschillende manieren. Misschien heb je wel het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Werk je alleen met circulaire materialen? Of zorg je voor meer inclusiviteit op je school? Als duurzame docent bereid je de jonge generatie voor op een duurzame samenleving. Hierin kijken we niet alleen naar onderwerpen als milieu en klimaat maar belichten we ook de sociale kant van duurzaamheid zoals inclusie en gelijkheid.

De jury kiest jaarlijks een winnaar uit het po, vo, mbo en ho. Betrekt leerlingen, vervult inspiratierol, werkt samen en heeft een integrale opvatting van duurzaamheid. Een voorbeeld van de jurycriteria waar een Duurzame Docent aan voldoet. Bekijk hier de volledige criteria.

Dit project is een samenwerking met NADO, Teachers for Climate, Duurzame PABO, Meesters met Dromen, Youth for Climate en Studenten voor Morgen.

De winnaars van 2022

Lees meer
Op 23 november werd in Pakhuis de Zwijger de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2022 bekend gemaakt. Uit alle aanmeldingen werd één docent uit het po, vo, mbo en ho gekozen.

Robert Kwist

In het primair onderwijs kwam Robert Kwist, van de Oranjeschool in Rotterdam, als winnaar uit de bus. Jurylid Nick van Breda: “Ik vind het gaaf dat jij vanalles regelt voor de leerlingen die het bedacht hebben. Ze mogen zelf hun plan trekken en jij geeft ze de tekentafel om hun ideeën op vorm te geven. Vervolgens ga jij het ‘buiten’ regelen met externe partijen.”

Jocelyn Janssen

Jocelyn Janssen, van Campus 013 in Tilburg, won in het voortgezet onderwijs. “Het is bijzonder hoe je duurzaamheid binnen de héle school, heel hands-on, in verschillende vakken hebt weten te integreren. Hopelijk zijn er meer vmbo’s die jouw voorbeeld volgen en denken: het kan wél!”, vertelt Wieneke Maris, oud winnaar en jurylid.

Yvette Barewijk

In het mbo maakte Yvette Barewijk, van ROC College Hilversum, de meeste impact. Haar lesaanpak maakte haar voor jurylid Colien Langerwerf direct de winnaar: “Doordat de studenten aan het eind van het traject weten wat hun voetprint is, kunnen ze heel concreet hun koop-, reis- of eetgedrag aanpassen. En dat is fantastisch, want jonge mensen ‘verbruiken’ veel mode, dus daar kun je veel bereiken.”

Rosa Groen

Rosa Groen, van de Haagse Hogenschool, won de titel in het hoger onderwijs. Ze blonk uit door het aanpakken van thema’s waar men niet direct aan denkt bij het woord duurzaam, zoals rechtvaardigheid en kindermishandeling. Jurylid Margareth de Wit vindt dat in de huidige samenleving zeer belangrijk: “We hebben in deze onrustige tijden echt jonge mensen nodig die heel serieus en evidence based met dit thema aan de slag gaan en het willen overdragen aan studenten. Daarin kun je als voorbeeld en inspirator heel veel betekenen.”

Wil je de uitreiking nog eens terug zien? Bekijk hem hier!

Meer weten

Kijk op de site van de Duurzame Docent Verkiezing of neem contact op met projectcoördinator Sofie Kreté.

Leden
Youth for Climate
Youth For Climate NL
Teachers for Climate
Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO)
Studenten voor Morgen
SME

Agenda

Inspiratie/nieuws

Inspiratie en nieuws vanuit de Duurzame Docent Verkiezing vind je hier!

Podcasts

Luister hier naar al onze podcast afleveringen. In de eerste reeks gaan we in gesprek met de winnaars van de Duurzame Docentverkiezing 2021. We leren van hun ervaringen en komen erachter welke uitdagingen er nog zijn.

Kennis

Kennis vanuit de Duurzame Docent Verkiezing vind je hier!

Meer projecten

Deel deze pagina: