LOGIN

Duurzame Docent

Elke jaar organiseert Leren voor Morgen de Duurzame Docent Verkiezing. We zetten de duurzame doeners dan in het zonnetje! Met hun verhalen, waarin zij best practices en eigen ervaring delen inspireren zij andere docenten en schoolleiders.

Doel van het project

Een duurzame samenleving vraagt om duurzaam onderwijs. Om jonge generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen, hebben ze duurzame handvatten nodig van docenten. Veel docenten werken op school dagelijks aan het bijbrengen van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het verduurzamen van Nederland. Wie zijn deze duurzame doeners in het onderwijs?

Aanpak Duurzame Docentverkiezing

Een duurzame docent ben je op veel verschillende manieren. Misschien heb je wel het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Werk je alleen met circulaire materialen? Of zorg je voor meer inclusiviteit op je school? Als duurzame docent bereid je de jonge generatie voor op een duurzame samenleving. Hierin kijken we niet alleen naar onderwerpen als milieu en klimaat maar belichten we ook de sociale kant van duurzaamheid zoals inclusie en gelijkheid.

De jury kiest jaarlijks een winnaar uit het po, vo, mbo en ho.

Duurzame Docentverkiezing 2022

In september start onze zoektocht weer naar nieuwe Duurzame Docenten, vanaf dan kan je jezelf, een collega of je docent aanmelden! Op 23 november zullen de winnaars bekend gemaakt worden.

De jurycriteria van dit jaar zijn:

  1. Betrekt studenten in het samenstellen van onderwijs (geeft studenten keus en een stem)
  2. Geeft handelingsperspectief aan studenten: weet naast het inhoudelijk onderwijzen over duurzaamheid ook studenten mogelijkheden te geven bij te dragen aan authentieke oplossingen.
  3. Krijgt een groot deel van de school mee in duurzame ontwikkeling. Dit kan duurzaam gedrag zijn, maar mag ook zijn dat veel mensen op school de door de docent aangedragen initiatieven worden gesteund en dat mensen daar trots op zijn.
  4. Vervult inspiratierol. Is het meest inspirerend omtrent duurzaamheid, voor (beginnend) docenten, leerlingen, collega’s en buiten de school
  5. Is een vernieuwer in denken en doen. Brengt nog niet eerder uitgevoerde ideeën naar voren, zorgt voor vernieuwing van denkpatronen over afval, voeding, schoolgebouw, lesprogramma enz.
  6. Heeft een brede/integrale opvatting van duurzaamheid. Zorgt ervoor dat de 17 SDG’s op school worden uitgevoerd (van gendergelijkheid, tot biodiversiteit) en zorgt voor vakoverstijgende projecten en educatie is waarin meerdere facetten van duurzaamheid en een duurzame samenleving samenkomen
  7. Werkt structureel en succesvol samen met externe partijen. Denk aan gemeenten, Natuur en Milieu Educatiecentra, waterschappen, lokale bedrijven, NGO’s en buurtbewoners

Meld je hier aan!

Meer weten

Kijk op de site van de Duurzame Docent Verkiezing of neem contact op met projectcoördinator Sofie Kreté.

Leden
Youth For Climate NL
Teachers for Climate
Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs (NADO)
SME

Inspiratie/nieuws

Inspiratie en nieuws vanuit de Duurzame Docent Verkiezing vind je hier!

Kennis

Kennis vanuit de Duurzame Docent Verkiezing vind je hier!

Meer projecten

Deel deze pagina: