Een duurzame samenleving vraagt om duurzaam onderwijs. Om jonge generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen, hebben ze duurzame handvatten nodig van docenten. Veel docenten werken op school dagelijks aan het bijbrengen van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het verduurzamen van Nederland. Wie zijn deze duurzame doeners in het onderwijs?
Een duurzame docent ben je op veel verschillende manieren. Misschien heb je wel het initiatief genomen om het schoolplein te vergroenen? Werk je alleen met circulaire materialen? Of zorg je voor meer inclusiviteit op je school? Als duurzame docent bereid je de jonge generatie voor op een duurzame samenleving. Hierin kijken we niet alleen naar onderwerpen als milieu en klimaat maar belichten we ook de sociale kant van duurzaamheid zoals inclusie en gelijkheid.
De jury kiest jaarlijks een winnaar uit het po, vo, mbo en ho. Betrekt leerlingen, vervult inspiratierol, werkt samen en heeft een integrale opvatting van duurzaamheid. Een voorbeeld van de jurycriteria waar een Duurzame Docent aan voldoet. Bekijk hier de volledige criteria.
Op 23 november werd in Pakhuis de Zwijger de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2022 bekend gemaakt. Uit alle aanmeldingen werd één docent uit het po, vo, mbo en ho gekozen.
In het primair onderwijs kwam Robert Kwist, van de Oranjeschool in Rotterdam, als winnaar uit de bus. Jurylid Nick van Breda: “Ik vind het gaaf dat jij vanalles regelt voor de leerlingen die het bedacht hebben. Ze mogen zelf hun plan trekken en jij geeft ze de tekentafel om hun ideeën op vorm te geven. Vervolgens ga jij het ‘buiten’ regelen met externe partijen.”
Jocelyn Janssen, van Campus 013 in Tilburg, won in het voortgezet onderwijs. “Het is bijzonder hoe je duurzaamheid binnen de héle school, heel hands-on, in verschillende vakken hebt weten te integreren. Hopelijk zijn er meer vmbo’s die jouw voorbeeld volgen en denken: het kan wél!”, vertelt Wieneke Maris, oud winnaar en jurylid.
In het mbo maakte Yvette Barewijk, van ROC College Hilversum, de meeste impact. Haar lesaanpak maakte haar voor jurylid Colien Langerwerf direct de winnaar: “Doordat de studenten aan het eind van het traject weten wat hun voetprint is, kunnen ze heel concreet hun koop-, reis- of eetgedrag aanpassen. En dat is fantastisch, want jonge mensen ‘verbruiken’ veel mode, dus daar kun je veel bereiken.”
Rosa Groen, van de Haagse Hogenschool, won de titel in het hoger onderwijs. Ze blonk uit door het aanpakken van thema’s waar men niet direct aan denkt bij het woord duurzaam, zoals rechtvaardigheid en kindermishandeling. Jurylid Margareth de Wit vindt dat in de huidige samenleving zeer belangrijk: “We hebben in deze onrustige tijden echt jonge mensen nodig die heel serieus en evidence based met dit thema aan de slag gaan en het willen overdragen aan studenten. Daarin kun je als voorbeeld en inspirator heel veel betekenen.”
Wil je de uitreiking nog eens terug zien? Bekijk hem hier!
Kijk op de site van de Duurzame Docent Verkiezing of neem contact op met projectcoördinator Sofie Kreté.
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.