Rien van Sprundel – Beleidsadviseur Facilitair & Huisvesting bij Albeda
“Mbo-studenten zijn de deelnemers aan de samenleving die duurzaamheid handen en voeten moeten gaan geven. Theorie (het bedenken van SDG’s en duurzame concepten) is belangrijk, deze uit kunnen voeren in de praktijk is nog belangrijker!
In eerste instantie zijn we gaan deelnemen om inspiratie op te doen en te kijken waar je als instelling staat. Ook wat je nog kan en moet doen en hoe je kan beginnen met duurzaamheid binnen de instelling. De duurzame initiatieven bij Albeda zijn in de afgelopen jaren verder ontwikkeld en worden elk jaar verder uitgebreid en toegepast in de dagelijkse bedrijfsvoering, geëvalueerd en verbeterd. Dit ongoing proces zorgt ervoor dat duurzaamheid een vast onderdeel binnen de bedrijfsvoering wordt.
Toen wij voor de eerste keer deelnamen (2020) kwamen we er bij het invullen van de vragenlijsten achter dat er binnen onze organisatie al veel duurzame initiatieven, veelal vanuit een intrinsieke motivatie van collega’s, werden uitgevoerd. Dit inzicht was het startpunt voor het ontwikkelen van het Albeda-duurzaamheidsprogramma. De voorbeelden van de overige deelnemers insereerden tot nieuwe initiatieven en manieren van werken binnen onze organisatie. Ook bij het bepalen van doelen van KPI’s heeft dit ons geholpen om richting te geven.
Wat ik nog wil meegeven aan instellingen die nog niet meedoen: Doen!!! De tijd die je er aan besteed is beslist waardevol als je duurzaamheid in je instelling verder wil brengen!”
Netty Bonouvrié – Senior beleidsmedewerker bij ROC Rivor
“Het onderwijs, en dus ook het MBO, bereidt jongeren voor op een leven in de maatschappij en in een wereld waarin verduurzaming van groot belang is om een leefbare wereld aan onze kinderen en kleinkinderen te kunnen doorgeven. Het is dan ook niet meer dan logisch dat duurzaamheid een onderdeel moet zijn van iedere opleiding. De school heeft hierbij natuurlijk ook een voorbeeldfunctie wat betreft verduurzaming van de eigen bedrijfsvoering. Redenen voor ons om deel te nemen zijn: inspiratie, ervaringen uitwisselen, appgroep waar je vragen kunt stellen, en om het onderwerp duurzaamheid intern op de agenda houden.
Het afgelopen jaar zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van de visie, opstellen van een projectplan en inrichten van de projectorganisatie om uitvoering te geven aan het plan op het gebied van onderwijs, personeel en bedrijfsvoering. Enkele voorbeelden van duurzame stappen die we hebben gezet zijn: installeren ‘intelligente’ thermostaatknoppen, afschaffen koffie/theebekertjes voor personeel en studenten (Bring your own cup), tijdens Dag van de docent voor alle medewerkers een uitwisbaar notitieblok (papieren schrijfblokjes worden niet meer besteld), GSA steunpunt, en genderneutrale toiletten.
Bij de besluitvorming intern wat betreft de overstap van kartonnen bekertjes naar eigen beker meenemen hadden we veel aan het netwerk. Een andere mbo-instelling had al onderzoek gedaan naar de voors en tegens en wilde dat delen met ons.
Wat ik nog wil meegeven aan instellingen die nog niet meedoen: Kom de eerste bijeenkomst bijwonen en denk niet dat je nog niet zover bent om mee te doen: gewoon starten, dat kan ook klein met 1 afdeling, en doe je voordeel met alles wat al bedacht en gerealiseerd is bij andere instellingen.”