Met de SustainaBul probeert Leren voor Morgen, in samenwerking met de Goldschmeding Foundation, een verdere verduurzaming te bewerkstelligen in het onderwijs. Dat doen we door het onderwijs op een positieve manier te stimuleren en te inspireren door samenwerking, kennisdeling, collegiale consultatie en benchmark (hoe scoor je op het integraal verankeren van duurzaamheid in de instelling? Hoe is deze score vergeleken met andere instellingen? En waar liggen de verbeterpunten om verdere stappen te zetten?).
Zo dragen we met onze leden op een inspirerende en positieve manier bij aan de kwaliteitsverbetering en vernieuwing van het onderwijs en de gezamenlijke ontwikkeling richting een duurzame samenleving en arbeidsmarkt!
“In de huidige samenleving is het voor MBO-opleidingen onze maatschappelijke opdracht om onze studenten goed voor te bereiden op de beroepen van de toekomst. De wereld om ons heen is continu in beweging. Daarin zijn er veel thema’s die belangrijk zijn. Het klimaat, energie, voedsel en welzijn van mens en dier, dat zijn de thema’s die belangrijk zijn.” – Cyrille van Bragt, Raad van Bestuur bij Yuverta
SustainaBul MBO is een netwerk van scholen die verdere verduurzaming in het mbo-onderwijs probeert te bewerkstelligen. Dit doen zij door kennisdeling en samenwerking in verschillende bijeenkomsten. De SustainaBul gaat uit van de Whole School Approach voor duurzame ontwikkeling en de collegiale consultatie vindt daarom plaats rondom de thema’s onderwijs, praktijk, bedrijfsvoering en de integrale benadering daarvan.
Ook wordt er door de deelnemers een vragenlijst ingevuld over duurzaamheid binnen de school. Deze vragen geven een helder kader voor een duurzame school en helpen bij het opstellen en monitoren van duurzaamheidsbeleid. De vragenlijst en methodiek kan daarnaast worden ingezet als benchmark-tool. Aan het eind van het jaar worden alle deelnemers feestelijk in het zonnetje gezet bij de uitreiking van de SustainaBul. Hiermee zetten we de scholen en de rol die zij spelen in de transitie in de spotlight! Omdat alle rollen van belang zijn in de transitie werken we met drie categorieën: Kickstarters, Versnellers en Koplopers.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website van SustainaBul MBO!
Lees de uitgebreide ervaringsverhalen van Albeda & ROC Rivor en Yuverta & ROC van Amsterdam-Flevoland
Je kunt pas echt meters maken als je het samen doet
“De SustainaBul is zo’n mooi middel om samen met je collega’s kritisch te kijken naar hoe jouw school duurzaamheid aanpakt. Het laat vooral heel goed je groei en de gemaakte stappen zien. Ik denk dat we met z’n allen de SDG’s moeten omarmen, niet alleen in eigen handelen maar ook richting de studenten en het werkveld, daar helpt een SustainaBul echt bij.” – Dominique Majoor, College van Bestuur, Koning Willem I College
“Wij zijn gaan deelnemen om inspiratie op te doen, ervaringen uit te wisselen, in de appgroep vragen te kunnen stellen en om het onderwerp duurzaamheid intern op de agenda houden. Kom de eerste bijeenkomst bijwonen en denk niet dat je nog niet zover bent om mee te doen: gewoon starten, dat kan ook klein.” – Netty Bonouvrié, senior beleidsmedewerker, ROC Rivor
No results found.
No results found.
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.