House of Circular Skills

Het vormen van een interdisciplinaire samenwerking heeft als doel om bij de dragen het opbouwen van praktijk-, leer- en innovatiecapaciteit voor de circulaire transitie in de regio Utrecht, door (beroeps)onderwijs en praktijk systematisch in samenwerking te brengen.

Vanuit het onderwijs is er de behoefte om een structurele samenwerkingsvorm te realiseren waarin er een duurzame verbinding gelegd is tussen de opleidingen en relevante partners uit de regio. De vraag is hoe het (voorbereidend)beroepsonderwijs in het algemeen en de opleiding in het bijzonder, duurzaam met de omgeving/regio kan samenwerken en opleiden voor wat actueel is; de transitie naar een circulaire economie.

Doel van het project
In dit project vormen en faciliteren we een interdisciplinaire samenwerking van mensen uit het beroepsonderwijs, lokale overheden, en het bedrijfsleven. Een mix van kennis en expertises zou voor het beroepsonderwijs (en de opleiding) en stakeholders (ook toekomstige) een aantal zaken kunnen opleveren met betrekking tot het opleiden voor een transitie naar een circulaire economie, namelijk:

  • Kennis en inzicht van actuele ontwikkelingen in de regio op het gebied van circulaire initiatieven en organisaties.
  • Inzicht in welke competenties er nodig zijn om samenwerking te zoeken en aan te gaan.
  • Een herkenbare plek voor scholen/opleidingen en partners waarin beroepsonderwijs en circulair expertise en kennis samenkomen. Beelden over mogelijke vormen om een structurele brug te slaan tussen onderwijs en (circulaire) omgeving.
  • Handelingsperspectief om het onderwijs te innoveren t.b.v. een circulaire transitie.

Aanpak
Het project bestaat uit drie fasen:

  1. Benaderen van relevante stakeholders die samen willen nadenken over de mogelijkheden op samenwerking om het (voorbereidend) beroepsonderwijs structureel aan te laten sluiten op de circulaire arbeidsmarkt.
  2. Middels individuele interviews de vragen ophalen die bij de consortium partners spelen in hun bijdrage aan het opleiden voor een circulaire economie.
  3. Het organiseren van 3 bijeenkomsten van een dagdeel op basis van de vragen van de deelnemers, gericht op verbinding; prioritering; en het voorbereiden van een pilot.
  4. Het ontwikkelen van een draaiboek voor een pilot (praktijkproject), waarna de deelnemers samen aan de slag gaan met dit project.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Guido Bastiaans van O3-Effect.

Sluit aan bij Sustainability Skills!
Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 
Leden
O3-Effect

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…
Hoe ziet een monitor eruit die circulariteit in het onderwijs moet meten? Met deze hoofdvraag stapte Leren voor Morgen naar het onderzoeksbureau CINOP. Een vooronderzoek…

Meer projecten

Deel deze pagina: