CoP Hybride Leeromgevingen

In verschillende regio’s experimenteren docenten, lectoren en schoolleiders in het vmbo, mbo en hbo met manieren om vraagstukken rondom duurzame ontwikkeling in hun omgeving te betrekken bij het onderwijs dat ze geven. Deze samenwerking rondom transitievraagstukken kan in de praktijk worden vormgegeven via hybride leeromgevingen, living labs en innovatiehubs. Om bovenregionale kennisontwikkeling op dit thema te stimuleren, organiseren we een Community of Practice (CoP). 

In de Community of Practice gaan (Associate) lectoren, practoren, docentonderzoekers en docenten (mbo en hbo) samen aan de slag. Het uitgangspunt van de Community of Practice is dat de deelnemers tegelijkertijd leren én ontwikkelen: in de community vinden ze inspiratie, praktische kennis en ruggensteun om hun praktijkvraagstuk verder te brengen. Vervolgens passen ze dit in de praktijk toe en brengen ze nieuwe inzichten mee terug naar de community.

Lectoren en practoren horen elkaars voorbeelden en er ontstaat kruisbestuiving op meerdere gemeenschappelijke thema’s. Daarmee wordt een regio- en instelling overstijgende samenwerking op gang gebracht.

Naast deze Community of Practice zijn er ook CoPs rondom pedagogiek & didactiek, en visie & leiderschap. Ze hebben een gezamenlijke startsessie en drie vervolgsessies per groep. Facilitators ondersteunden de drie Communities of Practice met intakegesprekken, de begeleiding van de sessies, met creatieve werkvormen en het uitnodigen van experts op het gebied van onderwijsinnovatie, transitievraagstukken of (leren voor) duurzame ontwikkeling.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Dianne de Fijter van Het Groene Brein. 

Sluit aan bij Sustainability Skills!
De CoP hybride leeromgevingen is inmiddels afgerond. Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 
Leden
CINOP
Het Groene Brein

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

In het Sustainability Skills programma hebben de leden van de Coöperatie Leren voor Morgen onderzocht hoe het beroepsonderwijs jongeren kan opleiden voor de circulaire transitie.…
In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…

Meer projecten

Deel deze pagina: