Het TIP (Talent Innovation Pool) verbindt het onderwijs met het bedrijfsleven in Rotterdam. TIP is een learning community van derdejaars studenten aan de Hogeschool Rotterdam en young professionals die werkzaam zijn in de bouwsector. Samen werken zij aan een vraagstuk op het gebied van circulair en emissieloos bouwen.
Het doel van TIP is door middel van opgave gerichte projecten de kloof tussen onderwijs en bedrijven te verkleinen en de transitie in de bouw en het onderwijs te versnellen.
Bij het initiatief worden derdejaars hbo-studenten en young professionals die werkzaam zijn in het bedrijfsleven aan elkaar gekoppeld. Het gaat om een traject van twintig weken, gelijklopend aan de stageperiode. Samen gaan zij aan de slag met een vraagstuk rondom duurzaam bouwen in door de coördinators gefaciliteerde workshops. Ter inleiding hiervan wordt er om de week een masterclass gegeven door een expert uit het bedrijfsleven of de wetenschap die voor zowel studenten als de deelnemende bedrijven toegankelijk is. Om de andere week worden bedrijfsbezoeken en excursies voor de studenten georganiseerd. Zo zijn ruim 50 contacten met bedrijven en instellingen gelegd, welke een rol spelen als deelnemers, sprekers, excursie locaties, ecosysteem partners, etcetera.
Het resultaat is hierbij belangrijk, maar het programma en de planning staan niet in beton gegoten. Er wordt ingespeeld op de ontwikkelingen van de projecten en bijgestuurd waar nodig. Zowel studenten als de young professionals worden uitgedaagd om vooral fouten te maken, want van fouten leer je veel meer dan van alles goed doen. Uiteindelijk zal het initiatief een effect hebben op de wijze van opleiden van duizenden hogeschool leerlingen.
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.