De Bouw Onderwerp Challenge is een initiatief van SMARTCirculair waarbij overheden, onderwijs en het bedrijfsleven samenwerken. Ieder team heeft een eigen opdrachtgever en gaat aan de slag met het ontwerpen van een circulair gebouw of gebiedsontwikkeling. Daarin kijken ze naar verschillende fronten: circulariteit, energie neutraliteit, biodiversiteit, haalbaarheid, opschaalbaarheid en natuurinclusiviteit. Tijdens deze 4 maanden durende challenge krijgt ieder team verschillende gastlessen zodat ze versneld professionaliseren. Tanja Nolten, initiatiefnemer van SMARTCirculair, ziet welke vaardigheden zich in dit traject ontplooien: “Studenten gaan zo’n ontwikkeling door, aan het einde zie je ze echt adviseren, discussiëren, argumenteren, dan gaan die koppies omhoog! De schuchtere studenten veranderen in de jongprofessionals die we zo hard nodig hebben.”
De juryleden bestempelden de studenten van het Landstede dan ook als het meest professionele team van de wedstrijd. Verder was de jury onder de indruk van het gebruik van de al bestaande fundering en de slimme circulaire oplossingen voor zowel de gebouwen, de appartementen en de installaties. Met veel enthousiasme namen de studenten hun prijs in ontvangst: “We zijn allemaal trots op dit team en op wat we hebben neergezet. Het was super afgelopen maanden, we hebben ervan genoten!”
De unieke oplossingen van het Friesland College leverden een tweede plek op. De gemeente vroeg dit team een campus te ontwikkelen als middelpunt van de ‘Feanwâlden’. Hiervoor gebruikte ze biobased bouwmaterialen als Lisdodde, Vlas, Hennep, panelen van Koffiedik, Bamboe, Olifantsgras en zeewiertegels. Jurylid Claudia Bouwens was vooral enthousiast over hun Smart Energie Wall: “We hebben dit soort nieuwe oplossingen nodig. Dus dit ‘out of the box’ denken wordt beloond.”
De derde plek was voor een samenwerking tussen het Noorderpoort en Alfa College Hoogeveen. Hun project: een opschaalbare businesscase voor het opwaarderen van kantoorpanden van label G naar label A. Het criterium haalbaar, opschaalbaar betekent dat je het plan op veel plekken in Nederland en daarbuiten kan uitvoeren. Volgens jurylid Coen van Rooyen is deze oplossing hier perfect voor.
“We begonnen ooit met de droom om die werelden (bedrijfsleven, onderwijs en overheden) en grote uitdagingen samen te brengen,” vertelt Tanja Nolten, “elk jaar zie ik weer wat er ontstaat en denk ik: ‘Wauw, hier doen we het voor!’”
Kijk hier de hele finale met alle pitches van de studententeams terug.