5 april was het landelijke buitenlesdag. Klassen trekken dan massaal naar buiten, de lessen beperken zich deze dag niet tot de klasmuren. Dit is een initiatief wat jaarlijks wordt georganiseerd door Jantje Beton en IVN natuureducatie om aandacht te vragen voor het gebruik van de omgeving als lesplek. Voor Linda Kroeze, juf van groep ¾, is eropuit gaan geen uitzondering. Ze probeert minimaal twee keer per week met de kinderen naar buiten te gaan. Wat ze doen verschilt per keer: dictee, rekenen, verkeer, taal of aardrijkskunde. Inmiddels heeft ze voor bijna elke les een alternatief bedacht wat op het schoolplein uitgevoerd kan worden. Volgens haar zitten er veel pluspunten aan: “Ik merk gewoon dat de kinderen daarna veel geconcentreerder aan het werk kunnen. Vaak hebben ze niet eens door dat ze veel hebben geleerd. Het voelt soms als een extra speelkwartier terwijl ze dan wel hard hebben gewerkt.”
“Ik vind het zo fijn dat ik buiten bloemen zie en vogels hoor fluiten. Dan kan ik beter leren dan binnen.”
Via haar Instagram pagina Het Groene Schoolplein deelt ze haar ervaringen in het buiten lesgeven met andere docenten. “Het is voor mezelf ook een beetje een stok achter de deur maar de reacties van andere docenten zijn heel tof. Zo helpen we elkaar een beetje.” Olivia zit in groep vier en kijkt altijd uit naar het moment dat ze weer met haar klas de speelplaats oploopt: “Ik vind het zo fijn dat ik buiten bloemen zie en vogels hoor fluiten. Dan kan ik ook beter leren want binnen zit je zo op elkaar en buiten ben ik vrijer.” De landelijke buitenlesdag is een mooi voorbeeld van docenten die op hun eigen manier bezig zijn met duurzaamheid. “Ik dacht bij duurzaamheid gelijk aan een klimaatneutraal gebouw, maar ons groene schoolplein en de manier van lesgeven past daar natuurlijk ook bij”, vertelt Linda.
De dag wordt afgesloten met een verkeersles. Na een theorie uitleg over verkeersborden trekt groep 3/4 in groepjes de wijk in om verkeersbordenbingo te spelen. Bij elk bord geeft Linda uitleg en kruisen ze de vakjes aan op hun bingokaart. “Jij mag vast al scooter rijden he?”, vraagt Djim uit groep 3 aan mij terwijl hij bij een voorrangsbord blijft staan. “Daar moet je dan ook de borden voor kennen.” Het belang van de verkeersregels is tijdens de theorie dus goed overgekomen. De straten en bingokaarten worden verder afgespeurd naar nieuwe verkeersborden. “Ik verbaas me er nu weer over hoe fanatiek ze meedoen”, vertelt Linda. “Door dit soort uitstapjes zien ze meteen de praktijk. Ik merk dat ze het daardoor beter onthouden en andere vragen stellen.” Na een rondje door de wijk keren we terug, helaas zonder bingo. “Zo, wij hebben onze beweging voor vandaag ook weer gehad”, zegt Linda. Nog een voordeel aan het buiten lesgeven.
Een duurzame docent kan je op veel verschillende manieren zijn, deze manier van buiten lesgeven is een van de vele voorbeelden. Om dit soort initiatieven in het zonnetje te zetten en ervaringen te delen organiseert Leren voor Morgen jaarlijks de Duurzame Docent Verkiezing. Ben of ken jij zo’n duurzame docent meld je dan hier aan voor de Duurzame Docent Verkiezing 2022!