Toekomstbestendig seksuele en relationele voorlichting Voorspel

Voorspel is een toekomstbestendige inclusieve seksuele en relationele voorlichting die gegeven wordt op middelbare scholen. Een van de sociale aspecten van duurzaam onderwijs is inclusiviteit. De voorlichting is een voorbeeld van hoe sociale duurzaamheid in het onderwijs past. Derdejaars geneeskundestudent Mila Smit geeft voorlichting bij Scora. Haar uitleg over waarom deze voorlichting inclusief en dus duurzaam is, vind je in deze blog.

Inclusieve voorlichting
De voorlichting genaamd Voorspel wordt aangeboden door werkgroep Scora. Scora is een onderdeel van de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA). Studieverenigingen van medische studies zitten bij deze federatie aangesloten. IFMSA vindt inclusiviteit en diversiteit ontzettend belangrijk. Dit is terug te zien aan de diverse thema’s die aan bod komen in de voorlichting die deze studenten geven; onder andere diversiteit, grenzen en wensen, en onzekerheid.

Diversiteit
Een van de thema’s die besproken wordt, is diversiteit. Leerlingen leren in deze les over gender en seksuele diversiteit. Ze leren wat genderidentiteit, genderrollen en genderexpressie zijn. Ook verschillende seksuele oriëntaties worden besproken.
“Ik ken iemand die nooit geleerd heeft wat een lesbienne is,” aldus Mila. Mila legt uit dat het belangrijk is om hierover te leren omdat het moeilijk is om het hierover te hebben als je niet weet welke woorden je kan gebruiken. Ook leren de leerlingen waar ze meer informatie kunnen vinden over diversiteit en LHBTIQA+. Dit is een manier om kinderen te leren dat zij normaal en oke zijn zoals ze zijn. Deze voorlichting helpt hen bij het accepteren van henzelf en anderen.

Een voorbeeld van wat hierbij naar voren komt, is welke rol opvoeding en cultuur speelt bij hun houding tegenover seks en relaties. Jongens krijgen bijvoorbeeld geleerd dat het aan hen is om het initiatief te nemen. Het beeld heerst dat een jongen een meisje uit moet vragen en het meisje daarop moet wachten, legt Mila uit. ”Je ziet het in films en ouders handelen er onbewust naar. Het aanzoek is hier een voorbeeld van. Meisjes krijgen dus een andere plek in de relatie.” Een ander voorbeeld van iets wat cultureel bepaald is, is de houding tegenover lichaamshaar. Bij Scora wordt besproken wat schoonheidsidealen zijn en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Ook de rol die sociale media hierin speelt, wordt besproken. Zo krijgen leerlingen een context waarin ze hun onzekerheden kunnen begrijpen.

Grenzen en wensen
Ook grenzen en wensen in intieme situaties komen aan bod. Leerlingen leren communiceren over waar zij wel of niet behoefte aan hebben. Daarbij leren ze luisteren naar wat een partner wil in intieme situaties op een respectvolle en geïnteresseerde manier. Hiernaast wordt besproken wat leerlingen kunnen doen als er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze leren te begrijpen wat consent is. Mila legt uit dat dit moeilijk kan zijn: “Praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag is lastig. In een klas van 30 kinderen is een kans dat iemand er ervaring mee heeft. Dat is heel kwetsbaar en moet met zorg behandeld worden.”

Ontoereikende voorlichting
Mila geeft deze voorlichting omdat zij zelf heel blij is met de goede voorlichting die ze heeft gehad. Dat geldt helaas niet voor alle leerlingen, volgens Mila, aangezien onderwijs niet altijd relevante informatie voor iedereen geeft. Bij uitleg over soa’s is het bijvoorbeeld niet voldoende als een leerling alleen de namen van soa’s leert en geen praktische informatie krijgt over wanneer je precies een soa kan krijgen en wanneer je je moet laten testen. Daarnaast is het onderwijs volgens Mila niet divers genoeg: “Als de voorlichting gaat over heteroseksuele mensen en er bijvoorbeeld alleen noemt dat er ook andere seksualiteiten zijn, sluit je immers veel mensen uit. Dit terwijl deze mensen natuurlijk bruikbare voorlichting nodig hebben. Door iedereen erbij te betrekken plant je in hun hoofden het zaadje dat iedereen oké is.”

Scora laat met de praktijkgerichte voorlichting Voorspel zien hoe seksuele voorlichting in ontwikkeling is op een duurzame inclusieve manier. Hier hebben de leerlingen hun leven lang voordeel van!

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws