Docentrollen in het opleiden voor een circulaire samenleving

De aanleiding van dit project is dat we vol in de transitie naar circulair onderwijs zitten. Dit vraagt ook het nodige van docenten. We wilden ons daarom verdiepen in de verschillende (nieuwe) rollen van docenten in het opleiden voor een circulaire samenleving. Daarom zijn we op zoek gegaan naar welke rollen nieuwe onderwijsvormen, circulair onderwijs en het bouwen aan een circulaire economie van docenten vragen.

In 2021 organiseerden docenten en onderwijsontwikkelaars vanuit een project van Leren voor Morgen drie co-creatiesessies met mbo-docenten. De sessies hadden twee uitgangspunten: 1. inspireren en uitwisselen en 2. co-creatie: samen bouwen aan nieuwe kennis. In elke sessie stonden de rol van docenten centraal, maar we kozen steeds een andere invalshoek om hier naar te kijken.

Welke rollen vragen nieuwe onderwijsvormen, circulair onderwijs en het bouwen aan een circulaire economie van docenten? Deze vraag vormde de rode draad door het project en staat ook centraal in het eindproduct. We hebben ons hierbij gericht op docenten in het mbo.

Stel, je wil een circulair project opzetten of je wil je curriculum circulair maken. Waar begin je dan? Of hoe verdiep je en verbreed je? Een geruststelling: je bent vaak pionier, en dat is spannend, maar biedt ook ruimte om te experimenteren. Ervaren pioniers in de co-creatiesessies beaamden dit. Er is geen goed of fout en modellen kunnen al snel suggereren dat er een stappenplan is van A tot Z. Zo lineair is de praktijk vaak niet.

De weg als pionier binnen circulair onderwijs loopt vaak kronkelend, meanderend en kan weerbarstiger zijn, maar ook leuk én waardevol. Hier volgen een aantal handvatten/uitgangspunten waarmee je ‘veilig de circulaire weg op’ kan.

In de Guide die in dit project is ontwikkeld vind je:

  • Een printbare poster op A3-formaat over de acht rollen van een docent in circulair onderwijs;
  • Een inspiratieplaat op A3-formaat, om op te hangen in je team- of docentenkamer;
  • Een beknopte handreiking met uitleg over hoe je zelf een vergelijkbaar project/lessenreeks kan opzetten;
  • Tips, goede praktijken en ‘lessons learned’ van inspirerende mbo-docenten die al flink aan de slag zijn gegaan met circulair onderwijs.
Open de Guide

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Simone Kleinhout van SME. 

Sluit aan bij Sustainability Skills!
Dit project is inmiddels afgerond. Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 
Leden
SME

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

In het Sustainability Skills programma hebben de leden van de Coöperatie Leren voor Morgen onderzocht hoe het beroepsonderwijs jongeren kan opleiden voor de circulaire transitie.…
In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…

Meer projecten

Deel deze pagina: