Zoek op
Sluit dit zoekvak.

CoP Pedagogiek & Didactiek

In verschillende regio’s experimenteren docenten, lectoren en schoolleiders in het vmbo, mbo en hbo met manieren om vraagstukken rondom duurzame ontwikkeling in hun omgeving te betrekken bij het onderwijs dat ze geven. Docenten willen zich professionaliseren rondom pedagogiek en didactiek om hun onderwijs te verbinden aan duurzaamheidsvraagstukken in de omgeving. Om bovenregionale kennisontwikkeling op dit thema te stimuleren, organiseren we een Community of Practice (CoP). 

In de Community of Practice gaan docenten uit het vmbo, mbo en hbo samen aan de slag. Het uitgangspunt van de Community of Practice is dat de deelnemers tegelijkertijd leren én ontwikkelen: in de community vinden ze inspiratie, praktische kennis en ruggensteun om hun praktijkvraagstuk verder te brengen. Vervolgens passen ze dit in de praktijk toe en brengen ze nieuwe inzichten mee terug naar de community.

“Je geeft iemand een podium, onder gelijkgestemden, door ze te laten vertellen over één ding waar ze trots op zijn. Vervolgens werden andere docenten daar dan heel enthousiast over: ze vroegen meteen of er materiaal met hen gedeeld kon worden en wilden meer informatie over de gebruikte werkvormen.”

Naast deze Community of Practice zijn er ook CoPs rondom hybride leeromgevingen, en visie & leiderschap. Ze hebben een gezamenlijke startsessie en drie vervolgsessies per groep.  Facilitators ondersteunden de drie Communities of Practice met intakegesprekken, de begeleiding van de sessies, met creatieve werkvormen en het uitnodigen van experts op het gebied van onderwijsinnovatie, transitievraagstukken of (leren voor) duurzame ontwikkeling.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Simone Kleinhout van SME.

Sluit aan bij Sustainability Skills!
De CoP hybride leeromgevingen is inmiddels afgerond. Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 
Leden
CINOP
SME

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

In het Sustainability Skills programma hebben de leden van de Coöperatie Leren voor Morgen onderzocht hoe het beroepsonderwijs jongeren kan opleiden voor de circulaire transitie.…
In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…

Meer projecten

Deel deze pagina: