Zoek op
Sluit dit zoekvak.
Uitreiking duurzame docent verkiezing 2022

Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing

Betrekt leerlingen, vervult inspiratierol, werkt samen en heeft een integrale opvatting van duurzaamheid. Allemaal criteria waar een Duurzame Docent, volgens de jurycriteria, aan moet voldoen. Op 23 november werden in Pakhuis de Zwijger de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2022 bekend gemaakt. Uit alle aanmeldingen werd één docent uit het po, vo, mbo en ho gekozen.

De uitreiking

Tijdens de jaarlijkse Duurzame Docentverkiezing zetten we docenten die in hun lessen en de praktijk aandacht besteden aan duurzaamheid in het zonnetje. Deze leerkrachten zetten zich elke dag in om de jongere generatie voor te bereiden op de complexe toekomst die hen te wachten staat. De verkiezing biedt de inspirerende en hardwerkende docenten een podium.

Voorafgaand aan de uitreiking werd een duurzame onderwijsmarkt georganiseerd. Ook werd er tijdens het Special Education debat antwoord gegeven op de vraag: “Hoe bieden we met het onderwijs handelingsperspectief aan jongeren?”

De Duurzame Docenten 2022

In het primair onderwijs kwam Robert Kwist, van de Oranjeschool in Rotterdam, als winnaar uit de bus. Jurylid Nick van Breda: “Ik vind het gaaf dat jij van alles regelt voor de leerlingen die het bedacht hebben. Ze mogen zelf hun plan trekken en jij geeft ze de tekentafel om hun ideeën op vorm te geven. Vervolgens ga jij het ‘buiten’ regelen met externe partijen.”

Jocelyn Janssen, van Campus 013 in Tilburg, won in het voortgezet onderwijs. “Het is bijzonder hoe je duurzaamheid binnen de héle school, heel hands-on, in verschillende vakken hebt weten te integreren. Hopelijk zijn er meer vmbo’s die jouw voorbeeld volgen en denken: het kan wél!”, vertelt Wieneke Maris, oud-winnaar en jurylid.

In het mbo maakte Yvette Barewijk, van ROC College Hilversum, de meeste impact. Haar lesaanpak maakte haar voor jurylid Colien Langerwerf direct de winnaar: “Doordat de studenten aan het eind van het traject weten wat hun voetprint is, kunnen ze heel concreet hun koop-, reis- of eetgedrag aanpassen. En dat is fantastisch, want jonge mensen ‘verbruiken’ veel mode, dus daar kun je veel bereiken.”

Rosa Groen, van de Haagse Hogenschool, won de titel in het hoger onderwijs. Ze blonk uit door het aanpakken van thema’s waar men niet direct aan denkt bij het woord duurzaam, zoals rechtvaardigheid en kindermishandeling. Jurylid Margareth de Wit vindt dat in de huidige samenleving zeer belangrijk: “We hebben in deze onrustige tijden echt jonge mensen nodig die heel serieus en evidence based met dit thema aan de slag gaan en het willen overdragen aan studenten. Daarin kun je als voorbeeld en inspirator heel veel betekenen.”

De gehele uitreiking is terug te kijken op de website van Pakhuis de Zwijger!

 

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws