In de praktijk merken we steeds meer dat we kunnen leren door te gamen: bij de meeste spellen heb je namelijk bepaalde vaardigheden nodig om te kunnen winnen. Bij serious gaming maak je steeds een koppeling naar het leerproces, door heel gericht op die competenties te trainen. NHL Stenden maakt regelmatig gebruik van serious gaming. Dit doen ze voornamelijk met vraagstukken vanuit de opleidingen. Studenten leren voornamelijk door iets te ervaren, in plaats van of in aanvulling op de gebruikelijke boeken, lessen en tentamens. Serious gaming biedt daarnaast de kans om nuances van de theorie te laten zien in de praktijk. In een boek kan je dit eigenlijk niet vangen.
Het ontwikkelen van een Serious Game Circular Skills
Leren voor Morgen heeft NHL Stenden de opdracht gegeven om uit te zoeken of het mogelijk is om via een game iemand te leren wat circulariteit is. Door eerst zelf op zoek te gaan naar wat circulariteit precies betekent kon deze zoektocht ook meegenomen worden in de ontwikkeling van een spel. En inmiddels is er een prototype!
Door het spel te spelen leer je stapsgewijs circulariteit toe te passen in een micro economie die plaatsvindt op het bord. Tijdens het spel ben je de eigenaar van een fabriek. Bij de leverancier haal je materiaal op en dit verwerk je tot een product wat je verkoopt op de markt.
Maar er blijft wel restmateriaal over. Je taak is eigenlijk om in een x aantal beurten zoveel mogelijk te verkopen en dus zoveel mogelijk punten te verzamelen. Nu zie je hem al een beetje aankomen, aan het einde heb je een aantal punten maar vooral veel afval over. De vraag is dan aan de spelers: hoe lang denk je hier nog mee door te kunnen gaan?
Er ontstaat namelijk een situatie waarbij je grondstoffen op zijn en er alleen maar afval over is. Wat is er dan nodig, volgens de studenten, om het idee van circulariteit toe te passen: dat is het gesprek wat we voeren. We spelen het spel drie keer, tussen elke ronde krijgen de studenten instructies om het proces langer vol te houden. De enige manier om dit te doen is samenwerken. Want het afval van je medespelers is samen weer een nieuw product wat verkocht kan worden.
Vooruitblik naar de toekomst
Dit proces van individualisme naar samenwerken om het spel zo lang mogelijk vol te houden is precies de transitie die het bedrijfsleven doorgaat op hun weg naar circulariteit. Deze verandering leggen we dus uit in een game, zodat studenten het zelf in de toekomst kunnen toepassen. Ik denk dat het goed is om studenten vroeg bewust te maken van hoe het er in de praktijk uitziet. Zeker als je kijkt naar waar het heen gaat in het hbo, er wordt toch steeds meer gelinkt naar de praktijk.
Het kan uiteindelijk ook gezien worden als een product wat een docent meebrengt voorafgaand aan een module circulariteit. Als docent kan je eerst beginnen met het spel, vervolgens werken leerlingen aan een opdracht en dan gaan ze terug refereren aan wat ze hebben geleerd in de game. Als docent zet je het product dan zelf in zodat je actief bij het leren betrokken bent.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Steven de Rooij van Lectoraat Serious Gaming van NHL Stenden.
Sluit aan bij Sustainability Skills!
Dit project is inmiddels afgerond. Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.
No results found.
No results found.
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.