Circular Skills in lerarenopleiding Techniek

In dit project werken we aan de ontwikkeling van docenten op het gebied van samenwerking met de omgeving en nieuwe vormen van kennisoverdracht. De uitvoering vond plaats onder techniek-docenten van de Hogeschool Utrecht en de docenten in opleiding.

Vanuit de Hogeschool Utrecht lag er de wens tot het vergroten van de inhoudelijke kennis over circulaire skills voor docentenopleiders en de docenten in opleiding (de studenten) en het vormgeven van vaardigheden in vernieuwde werkvormen en in contact met de omgeving. Hoe slaan we een brug tussen de omgeving en het onderwijs en welke kennis en competenties hebben docenten daarvoor nodig?

Met dit project werken we aan:

  • De bewustwording rondom de circulaire economie en circulaire vaardigheden en de rol van het onderwijs hierin;
  • De professionalisering van docenten van lerarenopleiding techniek van de Hogeschool Utrecht middels het opdoen van ervaring met het verbinden van het huidige curriculum aan de omgeving in het kader van circulaire vaardigheden;
  • Het vergroten van inhoudelijke kennis over circulaire trends en vaardigheden voor studenten en docenten van de HU;
  • Inzicht voor docenten van de HU en docenten in opleiding te vergroten op de aanpak die je kan gebruiken om onderwijs actueel te houden op een meer organische wijze. Het gaat hierbij om hoe je bedrijven/organisaties rondom circulaire skills meer onderdeel kan maken van het curriculum;
  • Perspectief te bieden voor techniek docenten op hoe je in algemeen vormend onderwijs ruimte maakt voor leren voor duurzame ontwikkeling als kapstok voor het ontdekken en leren van circulaire vaardigheden.

Aanpak

Samen met docenten van de lerarenopleiding werkten we aan het voorbereiden van een aantal onderdelen van het curriculum voor de docenten in opleiding waarin de circulaire vaardigheden en contact met de omgeving centraal stonden.

Vervolgens zijn er bijeenkomsten geweest voor de docenten in opleiding met de docenten van de lerarenopleiding techniek waarbij we hebben gekeken naar:

  • Technische trends die op dit moment bijdragen aan een circulaire economie;
  • De circulaire vaardigheden die nodig zijn voor het werken in een circulaire economie;
  • Reflectie op de aanpak die je als docent kunt gebruiken om jouw onderwijs actueel te houden;
  • En wat er nodig is in het algemeen vormende onderwijs om hier ruimte voor te creëren.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Guido Bastiaans van O3-Effect.

Sluit aan bij Sustainability Skills!
Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 
Leden
O3-Effect

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als…

Meer projecten

Deel deze pagina: