do 14 maart 2024, 19:00 U

Uitreiking Duurzame Docent Verkiezing

Een titel toevoegen (1)

Tijdens dit onderwijsevent worden de Duurzame Docenten 2024 bekend gemaakt. Dit zijn docenten in PO, VO, MBO en HO die op een vernieuwende manier het onderwijs verduurzamen, en met hun bevlogenheid collega’s en leerlingen inspireren. Een feestelijke avond met: debat, onderwijsmarkt, netwerkborrel, prijsuitreiking en muziek.

Een diepere blik op duurzaam onderwijs

Duurzaam onderwijs omvat meer dan enkel milieuonderwijs; het is een holistische benadering die studenten voorbereidt op het aanpakken van de complexe uitdagingen van onze tijd. Het gaat om het kweken van bewustzijn, het bevorderen van kritisch denken en het aanmoedigen van actief burgerschap. Duurzame docenten spelen een cruciale rol in dit proces door het voorbeeld te geven en een curriculum te ontwikkelen dat rijk is aan ecologische, economische en sociale dimensies van duurzaamheid.

Programma van de avond

Tijdens het programma wordt niet alleen de eer aan de meest duurzame docenten verleend, maar wordt er ook een platform geboden voor diepgaande discussies en kennisuitwisseling. De duurzame onderwijsmarkt biedt een kans om innovatieve projecten en materialen te ontdekken die het onderwijs transformeren. Inspirerende sprekers zullen hun inzichten delen over hoe duurzaamheid verweven kan worden met pedagogiek en curriculumontwerp. De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel, waar gedachten kunnen worden uitgewisseld en nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan.

18.00-19.00 Inloop met onderwijsmarkt

19.00-20.00 Debat: Verduurzaming – onderwijs moet voorop lopen

20.00-20.30 Pauze met onderwijsmarkt

20.30-21.15 Prijsuitreiking

21.15-22.00 Netwerkborrel

Debat 19.00-20.00 uur

De oproep van jongeren en bedrijven is glashelder: verduurzaming van het onderwijs moet veel sneller. Want de arbeidsmarkt snakt naar mensen die duurzame ontwikkeling kunnen vormgeven. Maar hoe zetten we die versnelling in gang? Welke vaardigheden en faciliteiten hebben docenten nodig? Waarom blijft het wettelijk curriculum achter? Hoe krijg je verschillende partijen in school op één lijn? En wat kunnen we leren van duurzaamheidscoördinatoren? In dit prikkelende debat zoeken we naar antwoorden.

Prijsuitreiking Duurzame Docent Verkiezing 2024 20.30-21.15 uur

Een jury bestaande uit docenten, studenten, en experts op het gebied van duurzame ontwikkeling maakt de Duurzame Docenten 2024 bekend. Hiervoor hanteren zij inhoudelijke criteria als leren omgaan met systemische vraagstukken, het creëren van ecologisch bewustzijn en werken aan sociale rechtvaardigheid. Daarnaast zijn er pedagogische, didactische en persoonlijke criteria zoals inclusiviteit, co-creatie van onderwijs en het vermogen om leerlingen en collega’s te inspireren.

In alle categorieën (PO, VO, MBO en HBO/WO) zijn drie docenten genomineerd. In de afgelopen jaren leidden alle nominaties tot meer aandacht en faciliteiten voor de initiatieven van de geselecteerde docenten. Reden genoeg voor een feestje!

Infomarkt duurzaam onderwijs vanaf 18.00 uur

In de foyer rondom de grote zaal geven ruim twintig organisaties inzicht in hun lesmateriaal en activiteiten rondom duurzaamheidsonderwijs. Hun expertise loopt uiteen van klimaatgesprekken en buitenonderwijs tot verduurzaming van de schoolomgeving en het bouwen aan docentennetwerken om expertise te delen. De stands zijn bemenst tijdens de inloop, de pauzes en de netwerkborrel.

Netwerkborrel 21.15-22.00 uur

Gedurende de hele avond kan er volop genetwerkt worden met docenten, schoolleiders en experts en organisaties op het gebied van duurzaam onderwijs. Maar de informele feestelijke borrel na de prijsuitreiking is echt dé plek om nieuwe contacten te leggen. Om tien uur nog niet uitgepraat? Dan kun je verder kletsen in het café beneden. Hier kun je vooraf overigens heerlijk eten.

Muziek

Naast alle inspirerende docenten en sprekers is er ook heerlijke muziek van Dan D. Lion, een nieuw vijfkoppig funk-collectief bestaande uit tweedejaars studenten aan de opleiding Artiest van de Herman Brood Academie. Beïnvloed door de muziek van o.a. Grateful Dead,  Parcels en Otis Redding brengen ze een kleurrijke, dansbare en uplifting performance. Bereid je voor op een magisch gevoel van vrijheid en genegenheid en verlies je luisterend of dansend in de Dan D. Lion-vibe.

Aanmelden

Voor wie

Duurzame Docenten
Deel deze pagina: