Welke reacties kom jij tegen in de klas op thema’s als milieuproblemen zoals klimaat of achteruitgang van biodiversiteit? Hoe ga je hier mee om te werken naar een houding van actieve hoop en empowerment.
Milieuproblemen, zoals klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, roepen vaak sterke reacties op in de klas. Leerlingen kunnen bezorgdheid, angst of onverschilligheid tonen. Als docent moeten we deze reacties herkennen en ermee omgaan om een houding van actieve hoop en empowerment te bevorderen.
Een veilige leeromgeving creëren is de eerste stap. We moeten openstaan voor de emoties en meningen van de leerlingen en empathie tonen voor hun zorgen. Door te luisteren en hun perspectieven serieus te nemen, bouwen we een basis voor verdere exploratie.
Naast empathie is het belangrijk om leerlingen te informeren en te voorzien van feitelijke kennis over milieuproblemen. Door wetenschappelijke informatie te delen, helpen we hen de complexiteit te begrijpen en kritisch te denken. We moeten hoopvolle perspectieven en positieve voorbeelden van actie benadrukken, zodat leerlingen het gevoel krijgen dat ze een verschil kunnen maken.
Deze scholing wordt georganiseerd door Wageningen Pre-University
Inschrijven kan hier!