di 11 juni 2024, 16:30 U 20:00 U

Netwerkbijeenkomst Homo Florens in het HEO

Homo-Florens-head

Netwerkbijeenkomst waarin we samen ontdekken hoe we het Homo Florens mensbeeld dieper kunnen integreren in het economieonderwijs.

Tijdens de netwerkbijeenkomst stellen we ons de vraag: hoe kijken we vanuit verschillende economische mensbeelden naar welvaart en welzijn?

Een belangrijke vraag, zo blijkt uit o.a. deze thesis over mensbeeld en burn-out. De Duitse socioloog Hartmut Rosa stelt: “Welvaart neemt toe, maar de mens vervreemdt zich en raakt zichzelf kwijt in een spiraal van versnelling en dwangmatige groei. We raken vervreemd van de natuur en van elkaar”. Hoe helpt de integratie van het Homo Florens mensbeeld in ons onderwijs in deze problematiek?

 

Programma

De interactieve netwerkbijeenkomst kent de volgende onderdelen:

 • De Homo Florens in onszelf en studenten aanspreken – door Annet Schaap en Barbara Blokpoel (HvA)

  Annet is teamleider van de Brede Economische Richting en heeft onder de titel Rewilding Education onderzoek gedaan naar Earth-based & Art-based education. Onderwijs dat naast de cognitieve linkerhersenhelft, ook de creatieve, ervaringsgerichte rechterhersenhelft aanspreekt. Ze reikt ons didactiek aan.
  Barbara is community manager bij het Centre for Economic Transformation en neemt ons mee naar de expositie Tomorrow’s Language: nieuwe taal voor nieuwe economie.
 • Verdieping welzijn a.d.h.v. het begrip Resonantie – door Steven van den Heuvel (Institute of Leadership and Social Ethics)
  Academisch partner Steven laat ons kennismaken met het gedachtegoed van Hartmut Rosa. Resonantie verwijst naar een diepe en betekenisvolle verbinding met de wereld om ons heen, met andere mensen en met onszelf.
 • Inrichten leernetwerk
  Brainstorm om te komen tot een passende structuur om van elkaar te (blijven) leren binnen – en tussen – alle HEO opleidingsdomeinen.
 • Introductie onderzoek

  Korte kennismaking met Siem Jans en Steef van Lokven van Bureau WILTgroei.  Zij gaan het komende half jaar onderzoek doen naar belemmerende en stimulerende context-variabelen voor de introductie van het Homo Florens gedachtegoed binnen de opleidingen Bedrijfskunde en Finance & Control.

We zorgen tussendoor voor een lekkere en gezonde avondmaaltijd.

Wanneer

di 11 juni 2024, 16:30 U 20:00 U

Waar

Business Campus Hogeschool van Amsterdam

Fraijlemaborg 133

Organisatie

Leren voor Morgen, Hogeschool van Amsterdam

Voor wie

Docenten en opleidingsmanagers hoger economisch onderwijs
Deel deze pagina: