Swap-Don’t shop school event

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week – van 5 t/m 11 oktober – vieren wij de duurzame ontwikkelingen op scholen door middel van een Swap Party (kledingruil event).

De DSFW ondersteunt jongeren om meer te begrijpen over klimaatverandering en de impact ervan op onze planeet. Om leerlingen en studenten kennis te laten maken met duurzame alternatieven voor het kopen van kleding, nodigen wij basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo instellingen in heel het land uit om deel te nemen aan de landelijke Swap-Don’t shop school event.

Vaak hebben leerlingen/studenten allemaal thuis nog kledingstukken liggen, waar ze zijn uitgegroeid of die ze niet meer zo leuk vinden maar die wel nog goed genoeg zijn om te dragen. Als ouder of student ben je snel geneigd weer nieuwe kleding te kopen. Hoe tof is het dan om juist deze oude, nog goede, kleding in te leveren en dan weer nieuwe kleding ervoor terug te krijgen? Dit kan via een kledingruil.

Zo organiseer je dit Swap-Don’t shop school event:

  • Je ontvangt een manual een waarin de nodige informatie staat;
  • Vraag ouders/leerlingen/studenten om maximaal 3 oude kledingstukken mee te nemen, in de week voorafgaand aan het event;
  • Zorg dat de leerlingen/studenten schone kleding meenemen zonder schade, en beperk het tot
    bottoms (broeken/rokken) en tops (shirts/ truitjes/ tunieks / jurkjes);
  • Voor ieder ingeleverd kledingstuk ontvangt de leerling/student een ‘token’ (printable
    voorbeelden vindt je in de manual);
  • Een dag van tevoren wordt de kleding (op maat) opgehangen op rekken of aan een
    waslijn. Een eenvoudiger alternatief is dat leerlingen/studenten het via een kleedjesmarkt
    kunnen verkopen. Deelnemers kunnen eventueel nog mooie ‘signing’ knutselen, waarmee een echte ‘Swap Shop’ beleving gecreëerd wordt;
  • De leerlingen/studenten kunnen voor iedere token die zij hebben een kledingstuk uitkiezen;
  • Overgebleven kleding wordt gedoneerd.

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld (na de olie- industrie). Door jongeren te laten zien en beleven wat we allemaal kunnen doen om onze planeet te helpen, stellen we ze in staat om duurzame keuzes te maken in de toekomst.

AANMELDEN
Je kunt jouw klas of groep hier aanmelden.

Wist je dat:

  • om 1 T-shirt te produceren 2.700 liter water nodig is: dat is voldoende drinkwater voor 1 persoon gedurende 2,5 jaar;
  • elk jaar een half miljoen ton microvezels in de oceaan terecht door het wassen van synthetisch materiaal? Dit is 35% van alle primaire microplastics die in het milieu vrijkomen;
  • 10% van de wereldwijde broeikasuitstoot wordt veroorzaakt door de productie van kleding en schoeisel. Dit is meer dan de internationale lucht- en zeescheepvaart samen.

Lesgeven over duurzame kleding

Op de website van Duurzame PABO vind je een schat aan lesmateriaal, inclusief het gratis downloadbare boek De Wereld van Kleding.

Zijn jullie op zoek naar ondersteuning? Stichting Technotrend kan samen met Teachers for Climate en de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs masterclasses verzorgen voor po,  vmbo, havo-vwo of mbo.

Onze partner ModeMaat kan je helpen met het opzetten van een vakoverstijgend project over duurzame kleding.

No results found.

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

Meer projecten

Deel deze pagina: