biomimicryNL

Wat we doen

Biomimicry is een vernieuwende onderwijsinsteek en geeft leerlingen van alle leeftijden de handvatten om het duurzaamheidsprobleem met beide handen aan te pakken. Het leuke van biomimicry is dat het dit probleem op een positieve en hoopvolle manier benaderd, door de laten zien dat er al miljoenen duurzame oplossingen te vinden zijn in de natuur. Bovendien stimuleert biomimicry-onderwijs 21e-eeuwse vaardigheden als onderzoekend leren, kritisch denken, probleem oplossen, creatief denken en samenwerken.

Wat wij aanbieden

Primair onderwijs

  1. BioLearn for the Future
    Doelgroep: groep 5-8
    BioLearn for the Future helpt basisscholen door heel Europa om biomimicry te doen. Het lesmateriaal bestaat uit korte en praktische activiteiten om de natuur te verkennen en observeren, haar vragen te stellen en deze kennis toe te passen op de door mensen gebouwde wereld. Uit ervaring blijkt dat deze manier van onderzoekend leren nieuwsgierigheid stimuleert en het enthousiasme van de leerlingen aanwakkert, beide belangrijke drijfveren om te leren. Verder worden leerlingen aangemoedigd om na te denken hoe zij een positieve bijdrage aan hun omgeving kunnen leveren. Van cruciaal belang is dat biomimicry een hoopvolle reeks praktijken biedt voor een betere en duurzame toekomst; niet het doemdenken, de somberheid en beperkte visie van alles wat niet meer mag.
    Dit Europese Erasmus+ project is nog volop in ontwikkeling en de website waarop het lesmateriaal uiteindelijk wordt aangeboden is nog niet live. Uiteindelijk zullen er op de website allerlei korte biomimicry-verhalen met opdrachten worden aangeboden die docenten zelf met hun klas kunnen doen. We zijn nog op zoek naar pilotscholen die het lesmateriaal met hun klas willen testen. In ruil daarvoor krijgen docenten van ons (gratis) training om met biomimicry aan de slag te gaan. Interesse? Stuur dan een mailtje naar info@biomimicrynl.org.
  2. Technieken uit de Natuur – Bekroond met de IVN Van Dijk Nijkamp Innovatieprijs in 2016
    Doelgroep: groep 5-6
    Met Veldwerk Nederland (nu IVN), gemeente Den Haag en Techniekeducatie Delft hebben wij een lespakket ontwikkeld waarbij de natuur als inspiratiebron wordt gebruikt voor technische vindingen. Leerlingen ontwerpen zelf oplossingen voor technische problemen waarbij ze zich laten inspireren door de natuur op het schoolplein. Ze gebruiken hierbij de stappen van onderzoekend en ontwerpend leren (techniekonderwijs).
    Het lespakket bestaat uit een reeks losse lessen voor het basisonderwijs die eenvoudig uit te voeren zijn op en rond de school. Alle lesmodules, de werkbladen en de docentenhandleiding zijn gratis te downloaden via deze link.

Voortgezet onderwijs

  1. Natural Entrepreneurs
    Doelgroep: vanaf 14 jaar (HAVO/VWO)
    Natural Entrepreneurs is een door Erasmus+ gefinancierd project dat middelbare scholieren aanmoedigt om hedendaagse duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken, en haalbare, passende oplossingen te vinden met behulp van biomimicry. Een voorbeeld van zo’n uitdaging is: “Hoe houden we op een duurzame manier gebouwen koel in een opwarmend klimaat?”. Leerlingen kiezen zelf een uitdaging die bij hun interesses aansluit.
    Natural Entrepreneurs biedt een combinatie van klassikaal en online leren. Het NatEnt-platform biedt een volledige online lesmodule aan met voldoende theorie en opdrachten. Hierbij doorlopen leerlingen stapsgewijs het biomimicry-ontwerpproces. In de laatste fase maken de leerlingen een videopitch om in de huid van een ware ondernemer te kruipen. Door vorderingen en ideeën op het platform te delen, worden leerlingen door heel Europa gestimuleerd van elkaar te leren en samen te werken aan een duurzame toekomst. Tevens sluit het Natural Entrepreneurs lesmateriaal aan bij de Sustainable Development Goals en stimuleert het de ontwikkeling van verschillende 21e eeuwse doelen: kritisch en analytisch denken, efficiënt samenwerken, en creatief en interdisciplinair (STEAM) werken.
    Hoe lang het programma beslaat en in welke mate je elk onderdeel wilt doen hangt van jou als docent, en van het bestaande curriculum af. Wij faciliteren, jij bepaalt. Het geheel kan in 1 dag. Het kan ook in ongeveer 10 lessen van 50 minuten. Bekijk het lesmateriaal via deze link, of neem contact met ons op als je samen wil bespreken welke lesopzet het beste past bij jouw situatie.
  2. Biomimicry Challenge: Focus op Bèta
    Doelgroep: onderbouw (HAVO/VWO)
    Deze Biomimicry Challenge is samen met de werkgroep ‘Focus op Bèta Drechtsteden’ ontwikkeld. In deze challenge gaan leerlingen in groepsverband antwoorden zoeken bij planten en dieren om een oplossing te ontwerpen voor een ‘menselijke’ uitdaging. Voor een goed ontwerp is het belangrijk dat je weet wat biomimicry is en wat je ermee kunt. In de eerste module van ons materiaal gaan we ruim in op wat biomimicry is, en gaandeweg leer je door het doen van de verschillende opdrachten en het kijken van de filmpjes steeds meer! Ook behandelt het lesmateriaal biomimicry’s ‘Life’s Principles’, oftewel: de principes die na alle jaren aan evolutie nog steeds terug te vinden zijn in vrijwel alle organismen. Deze principes zijn dus duurzaam, en door er meer in je ontwerp te integreren wordt deze ook duurzamer. Uiteindelijk presenteren leerlingen hun bevindingen in een korte video. De video met de meeste likes wint!
    Alhoewel deze challenge is ontwikkeld als onderdeel van een interscolaire challenge, zijn er vanzelfsprekend diverse mogelijkheden om dit project binnen je eigen school te implementeren. De challenge omvat 12 blokuren en vormt een afgerond geheel. Je kunt ook een deel van de challenge doen. Verder is de challenge vakoverstijgend en sluit deze het beste aan bij bètavakken (zoals biologie, scheikunde en techniek).
    De challenge, inclusief leerlingen- en docentenhandleiding, is hier (gratis) te downloaden. Voor meer achtergrondinformatie kun je dit artikel lezen.
  1. Biomimicry Challenges: Masterclass I & II
    Doelgroep: onderbouw (HAVO/VWO)
    Deze challenges zijn samen met het Peelland College in Deurne ontwikkeld, en volgen dezelfde structuur als de ‘Focus op Bèta’-challenge. In plaats van een video, maken de leerlingen echter een poster als eindproduct. In de laatste les worden deze posters klassikaal gepresenteerd.
    De gehele reeks van modules vormt de basis van het project waarin onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat. Masterclass I bevat wat meer sturing en uitleg – zo krijgen leerlingen al onderzoeksonderwerpen aangereikt, en meer voorbeelden van uitwerking van onderzoek en ontwerp dan in Masterclass II. Beide delen bestaan uit 6 modules, en elke module bestaat uit 2 lessen (ofwel 2 blokuren). Je kunt uiteraard ook onderdelen van het materiaal gebruiken.
    De challenges, inclusief leerlingen- en docentenhandleiding, zijn hier (gratis) te downloaden.
  2. BioLearn
    Doelgroep: 12-16 jaar (VMBO/HAVO/VWO)
    Docenten trainen en ondersteunen met biomimicry onderwijs, op een manier die goed aansluit bij het bestaande curriculum van scholen. Dat is de ambitieuze doelstelling van BioLearn. Docenten krijgen de handvatten mee om met hun klas rondom verschillende thema’s in een aantal lessen een biomimicry-oplossing voor een uitdaging te bedenken. Thema’s zijn bijvoorbeeld verpakkingen, gezondheid, gebouwen en watermanagement. Door de verschillende thema’s biedt BioLearn de mogelijkheid om biomimicry te introduceren bij meerdere STEAM-vakken: kunst, techniek, biologie, wis-, natuur-, of scheikunde. BioLearn biedt zo een goede aanleiding voor de gewenste vakintegratie. Verder draagt het lesmateriaal bij aan de ontwikkeling van onderzoeks- en samenwerkingsvaardigheden.
    Dit door Erasmus+ gefinancierde lespakket bestaat uit verschillende modules, beschikbaar in meerdere talen. Iedere module is weer opgebouwd uit een aantal lessen en heeft een ander thema en een andere tijdsduur.
    De lesmodules voor docenten zijn hier (gratis) te downloaden.
  3. De Wilde Stad
    Doelgroep: bovenbouw VO
    Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. De stad is soms net zo geschikt om in te leven als een oerbos of nieuwe wildernis. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. De stad is een natuurgebied, rijk aan voedsel, huisvesting en broedmogelijkheden. De stad vervangt de natuur niet, de stad is natuur. En van natuur kun je leren, bijvoorbeeld als inspiratiebron voor duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nu gaat om wonen, afval, energie, vervoer, voedsel of communicatie; de natuur geeft verrassende inzichten. Dat willen we graag willen dat leerlingen gaan zien!
    Nieuwsgierig gemaakt door de nieuwe film ‘De Wilde Stad’ gaan leerlingen zelf op avontuur in hun eigen stad. Op zoek naar oplossingen die er al zijn, maar die ze alleen nog moeten vinden. Lekker naar buiten, onderzoekend leren. Ze maken hierbij gebruik van de principes van biomimicry.
    Download hier het gratis lespakket en ga met leerlingen aan de slag met de tot de verbeelding sprekende opdrachten als ‘afval bestaat niet’ en ‘duurzaam wonen’. Het pakket bestaat uit een set praktische opdrachten en een docentenhandleiding.

Expertise in SDG

Deel deze pagina: