header

ModeMaat biedt op maat gemaakte educatie over de mooie en lelijke kant van mode. En alles daartussenin. Van uitdragen wie je bent en weten hoe je kleding gemaakt wordt, tot de impact van de industrie op ons en onze wereld. Kortom, stof tot nadenken.

website

ModeMaat: “mode is een onmisbaar onderwerp in het voortgezet onderwijs”

De kleding die we dragen weerspiegelt de maatschappij. Hoe welvarend we zijn, welke culturen we in ons meedragen, welke keuzes we maken en bij wie we ons aan willen sluiten. Mode maakt ons mens. Maar de laatste jaren wordt ook de schaduwzijde van de moderne mode-industrie zichtbaar: milieuvervuiling, klimaatverandering, uitbuiting, (economische) ongelijkheid... Mode zit daarmee verweven in alle aspecten van ons leven. Gek eigenlijk dat we er op school bijna niks over leren. Daar wil ModeMaat iets aan veranderen. Door lesmateriaal te ontwikkelen over de mooie en lelijke kant van mode. Want met meer kennis over mode help je niet alleen de wereld, maar ook de leerling.

Oprichter Sophie Holterman: “mode komt nauwelijks voor in curricula, terwijl je maar een vak hoeft te noemen en je kunt er een lessenreeks over mode voor maken. Bij geschiedenis kun je leren over de transformatie van ambacht naar massa-industrie vanaf de Industriële Revolutie, bij economie over het fast fashionsysteem en de true cost van een t-shirt. De impact op milieu en natuur leer je bij aardrijkskunde en de eigenschappen van katoen bij biologie. En ga zo maar door. Mode is een onmisbaar onderwerp in het voortgezet onderwijs.”

Daar komt bij dat mode een enorme rol speelt in de belevingswereld van jongeren. Er is geen leeftijd waarop mensen meer bezig zijn met hoe ze eruit zien dan in hun tienerjaren. Sophie: “Jongeren experimenteren graag met mode, maar zijn tegelijkertijd vatbaar voor onzekerheid en ‘erbij willen horen’. Mode is juist daardoor een onderwerp waar je jongeren mee kunt activeren. Je kunt het als kapstok gebruiken om grote en moeilijke zaken inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Zoals groepsdynamiek, pesterijen en de invloed van social media op hun leven, maar ook grote thema’s als klimaatverandering en globalisering. Help je de leerlingen gaandeweg ook nog met het vinden van hun eigen identiteit en smaak, dan heb je zo’n beetje alle grote vraagstukken gehad.”

ModeMaat werkt aan een vakoverstijgend, schoolbreed lesprogramma, dat vanaf schooljaar 2021-2022 beschikbaar zal zijn. Maar de klimaatverandering wacht niet op ons, dus ModeMaat zet alvast de eerste stap door de cursus ‘Mode van Morgen’ aan te bieden voor docenten CKV en beeldende vorming. De cursus laat docenten op concrete wijze mode toepassen in lessen die niet alleen gaan over stijl en ontwerp, maar juist ook over de betekenis ervan voor klimaat, burgerschap en identiteit. Kennis of ervaring in het modevak is absoluut geen vereiste om aan de cursus deel te nemen. Voor meer informatie kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

GDO

IVN

JMA

NJR

SBB

SME