Lesmateriaal, organisaties, agenda, initiatieven voor het basisonderwijs.

Sluit je aan bij het PO netwerk

Projecten PO

Onderzoek naar planten op school

In het najaar start er een nieuw onderzoek naar groen in de klas. Hoe beïnvloedt een plant de luchtkwaliteit? Wat is het effect op de leerprestaties? De… Lees meer . . . .

Wat is er rondom jouw school te vinden?

Lesgeven gebeurt meestal in de school. Maar er is buiten ook genoeg te leren! Om dat te ontdekken kan je aan de slag met De Grote Plantenjacht van Eco-Schools.… Lees meer . . . .

Vogels kijken in de klas

Met de lente verandert er veel in de natuur. Deze ontwikkeling is perfect geschikt voor onderzoek in de klas. De vogelbescherming heeft een pagina, genaamd… Lees meer . . . .

Tel de waterdiertjes bij jou in de buurt

Doe mee met de Nationale Waterdiertjes Telling en leer zo over de kwaliteit van de sloot in de buurt. Vang waterdiertjes en deel op www.waterdiertjes.nl welke… Lees meer . . . .

Inspiratie voor in de klas

Mediawijsheid

Op HoeZoMediawijs.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar en jongeren zelfstandig aan de slag met sociale media, mediavaardigheden en mediawijsheid. Thuis én in de klas!


Energie

Morgenland is een korte animatiefilm (12 min) die een beeld geeft van ons land dat zich nu midden in de energietransitie bevindt. Het laat de veranderingen zien die wij nu ondergaan en die ons dagelijkse leven steeds meer zullen bepalen. Er is ook lesmateriaal beschikbaar die de leerling zelfstandig kan doorwerken.

-----

De leerlingen maken met de stroomranking een plan van aanpak waarin ze erachter komen welke stroom de school gebruikt en waarom. Er is een handleiding hoe je dit aan kan pakken met hulpmaterialen zoals een standaardvragenlijst.

-----

Hoe bouw je het grootste windpark van Nederland, op land en in het water? Hoe werkt een windturbine?
De lesmodule bestaat uit drie complete lessen over duurzame energie met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Gemaakt door windpark NOP

-----

Voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs biedt de Flevolandse EnergieFabriek twee activiteiten aan. Het doel van de activiteiten is om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energiebronnen. Niet (alleen) door te kijken, maar door zelf te ervaren!


Voeding:

Met behulp van dit lespakket kom je erachter hoe je voedselverspilling tegen gaat. Ontwikkelt door Damn Food Waste voor kinderen van groep 5 tot en met 8.

-----

In de Smaakmissie Moestuin ontdekken leerlingen van groep 1 t/m 4 van alles over de moestuin. Ze gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de plantjes. De Smaakmissie Moestuin, ontwikkeld door Smaaklessen,  bestaat uit interactieve lessen en activiteiten met aanvullend een digibordmodule.

-----

Composteer in de klas jullie eigen groenafval in een wormenbak en ervaar hoe oude schillen in een paar maanden transformeren tot een vruchtbare grond.

-----

Leerlingen onderzoeken keurmerken en producten en ontdekken dat productie van voedsel invloed kan hebben op het milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Ze gaan vervolgens als ware ‘Duurzaamheld’ op zoek naar super-duurzame producten. Geschikt voor groep 6 t/m 8. Meer lesmateriaal op de site van Greenpeace.


Hulp nodig bij het verduurzamen van je school? Green Deal Scholen helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs met advies, subsidie en bemiddeling.

 

Actueel basisonderwijs

Competenties duurzaamheid voor docenten: A Rounder Sense of Purpose

Als we praten over leren voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs vertaalt dat zich vaak in suggesties voor curriculumwijzigingen. Het is echter ook… Lees meer .....

Beoordeel je school met een app!

Eco-Schools lanceert in september een app waarmee scholen zichzelf kunnen beoordelen op de thema’s van Eco-Schools, zoals ‘gebouw en omgeving’ of… Lees meer .....

De Onderlegger: kennisdocument met uitgangspunten en leerdoelen voor duurzaam onderwijs

De gemeenten Leiden en Leiderdorp willen dat hun inwoners op de hoogte zijn van wat duurzaam gedrag inhoudt en hoe ze dit kunnen doen. Om dat te bereiken… Lees meer .....

17 Doelen Wereldwijzer

Sinds de Sustainable Development Goals in 2015 ondertekend zijn, wordt de voortgang van Nederland ten opzichte van andere EU landen gemeten door het CBS. Dit… Lees meer .....

Natuur als leukste vak

Duurzame PABO organiseert de outdoor-weken, op deze manier laten ze de pabo studenten ervaren hoe leuk en belangrijk natuureducatie is. Pabo studenten doen zo… Lees meer .....

Introduceer de SDG's in de klas!

De Sustainable Development Goals zijn een mooi uitgangspunt om leerlingen kennis te laten… Lees meer .....

Afval op School helpt restafval halveren

Afval op School is een tweejarig programma van SME, in opdracht van Rijkswaterstaat. Het… Lees meer .....

Leraren verenigen zich in ‘Teachers for Climate’

Naast ‘Youth for Climate’ en ‘Students for Climate’, de organisaties die de scholieren en… Lees meer .....

7 Kinder Global Goals

Schooldag van de duurzaamheid (Sdvdd) heeft het initiatief genomen om de 17 Sustainable… Lees meer .....

Jubileum Eco-Schools wordt in Nederland gevierd

Eco-Schools bestaat dit jaar 25 jaar. Het programma zet zich in meer dan 65 landen in om… Lees meer .....