Afstemming tussen de visie en de leeromgeving is belangrijk om leren voor duurzame ontwikkeling tot leven te brengen. Hoe ervaren gebruikers van het gebouw, het plein, de kantine en de lokalen dat duurzaam denken en doen ertoe doet? Dit kan op veel manieren. Denk aan duurzame energie, recycling, een gezonde, duurzame kantine, een reparatiewerkplaats en lokalen en pleinen met veel groen. Zo ontstaat een school die duurzaamheid ademt.
Ook in beleid- en bedrijfsvoering laat je als school zien welke waarden jullie nastreven. Denk aan het faciliteren van duurzaam vervoer, groene ICT, circulair bouwen of renoveren en het hanteren van duurzaamheidscriteria bij het aangaan van contracten rond inkoop, energie of schoonmaak.
Daarbij is het ook de uitdaging om concrete duurzaamheidsopgaves van de schoolorganisatie te verbinden met het curriculumonderwijs, door leerlingen en studenten mee te laten denken, leren en helpen realiseren. Naast deze voorbeelden zie je op scholen ook aandacht voor sociale aspecten van duurzaamheid. De eerdergenoemde Sustainable Development Goals gaan immers ook over bijvoorbeeld participatie, gelijkheid, inclusie en het omgaan met diversiteit.
Zie hiervoor de routekaart die door de PO-raad en de VO-raad gebruikt wordt om schoolgebouwen te verduurzamen!
In de Coöperatie Leren voor Morgen zijn diverse partijen verenigd die zich inzetten voor duurzaamheid in het onderwijs. De Coöperatie Leren voor Morgen ontvangt financiële steun van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van het programma DuurzaamDoor.