- Good practice
- 11 januari 2023
School
Zone.College vmbo Borculo
WSA-onderdeel
Curriculum
Betrokkenen
Gestart met GTW (60 leerlingen), inmiddels uitgebreid naar de bovenbouw (200 leerlingen), docenten, schoolleiding, facilitaire dienst, lokale aanbieders voor de inkopen
Good Practice…
- Update
- 4 augustus 2022
Na ongeveer 2 jaar kantoorloos te werken hebben we weer een eigen plek. Toen duidelijk werd dat we door de pandemie langere tijd thuis zouden werken, besloten we ons vorige…
- Update
- 21 december 2022
De hoger economische student wordt naarmate de studie vordert alsmaar egoïstischer en gaat steeds minder aan zijn of haar medemens denken’ (Economics Education and Greed Long Wang, Deepak Malhotra, and…
- Inspiratie
- 13 april 2022
Sinds in 2017 het grondstoffenakkoord werd gesloten, waarin werd afgesproken dat we anders om moeten gaan met grondstoffen met als doel in 2050 volledig circulair zijn, is de circulaire economie…
- Good practice
- 19 april 2022
Het Educatief Programma van de Floriade is beschikbaar! Goed te weten dat er een Educatieve Programma is voor alle leerlingen en studenten vanaf 12 jaar. Docenten en studenten hebben samen…
- Inspiratie
- 19 april 2022
Belang van de conferentie
De Whole School Approach (WSA) is een werkwijze die scholen helpt hun duurzame visie realiteit te maken. Er wordt gekeken naar duurzaamheid op de aspecten visie,…
- Inspiratie
- 19 april 2022
Inclusieve voorlichting
De voorlichting genaamd Voorspel wordt aangeboden door werkgroep Scora. Scora is een onderdeel van de International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA). Studieverenigingen van medische studies zitten bij…
- Good practice
- 30 mei 2022
5 april was het landelijke buitenlesdag. Klassen trekken dan massaal naar buiten, de lessen beperken zich deze dag niet tot de klasmuren. Dit is een initiatief wat jaarlijks wordt georganiseerd…
- Recensie
- 31 mei 2022
De inhoud
De achterkant van dit boekje meldt over de inhoud het volgende:
Het lijkt dus alsof dit boek gaat over de ‘strijd’ tussen twee vriendenclubjes (de Hortensianen en de…
- Update
- 7 juni 2022
‘Absurde’ Homo economicus
Op dit moment is het mensbeeld dat (impliciet) gebruikt wordt dat van Homo economicus. Dit mensbeeld veronderstelt dat het gedrag van de mens verklaard kan worden door…
- Inspiratie
- 15 juni 2022
In aanloop naar dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Daan de Kruijf. Daan is inmiddels drie jaar actief voor Leren voor Morgen als projectmanager van Circular Skills. Volgens…
- Inspiratie
- 4 juli 2022
Bewustzijn creëren mensbeelden
Het is belangrijk dat studenten leren verschillende perspectieven te zien en niet klakkeloos en onbewust er van uitgaan dat iedereen nu eenmaal Homo economicus is, vindt Eveline.…
- Good practice
- 5 juli 2022
Lees hieronder alle verhalen terug en laat je inspireren:
DEEL 12 Ruimte voor duurzaamheid en inclusiviteit in economieopleidingen | Vaktijdschrift Profiel oktober 2022
DEEL 11 Duurzame stage: ‘De brug naar…
- Update
- 21 juli 2022
Giuseppe van der Helm (directeur Leren voor Morgen): “Marije kwam bij ons in oktober 2021. De eerste maanden van haar aanstelling heeft ze gewerkt aan het project Homo Florens in…
- Inspiratie
- 28 juli 2022
En toch, velen worden na de zomer weer in dezelfde wervelwind meegesleurd. Voor mij is het niet veel anders. Al ben ik geen docent en is mijn werkdruk lager dan…
- Inspiratie
- 16 augustus 2022
Breken met een dominant mensbeeld
Volgens Paul is Human Resource Management sterk beïnvloed door de Homo economicus, het idee dat mensen enkel worden gemotiveerd door eigenbelang. Volgens Paul zou dit…
- Update
- 18 maart 2022
In 2021 organiseerden docenten en onderwijsontwikkelaars vanuit een project van Leren voor Morgen drie co-creatiesessies met mbo-docenten. De sessies hadden twee uitgangspunten: 1. inspireren en uitwisselen en 2. co-creatie: samen…
- Inspiratie
- 15 september 2022
De ideale werknemer
Jan Willem deed de pilot in zijn programma over employability en in zijn programma over inclusie op de arbeidsmarkt. Hierin heeft hij met studenten nagedacht over met…
- Good practice
- 21 september 2022
Duurzame Docent
Aflevering 3: Draagvlak creëren
Hoe creëer je als docent binnen jouw werk een draagvlak voor duurzaamheid? Welke randvoorwaarde zijn hiervoor nodig? In deze aflevering gaan we hierover in…
- Good practice
- 7 oktober 2022
Hoe maak je gezond en duurzaam eten hip en trendy bij je leeftijdsgenoten? Met dat vraagstuk kwam Jong Leren Eten Brabant bij het praktijkbureau van de opleiding Media, Art &…
- Recensie
- 20 oktober 2022
Algemeen
In dit kleine boekje (ruim 55 bladzijden A 5) komt de auteur tot een aantal overlevingsprincipes uit de natuur die volgens haar toepasbaar zijn op menselijke organisaties. Is dat…
- Good practice
- 7 december 2022
De inspiratiegids geeft een overzicht van acties die de deelnemers aan de SustainaBul de afgelopen jaren hebben genomen om hun onderwijs, praktijk of bedrijfsvoering te verduurzamen. Per actie wordt een…
- Update
- 13 december 2022
Met 259 punten is het Koning Willem I college voor tweede jaar op rij de winnaar. Met name op het gebied van bedrijfsvoering heeft het college met 96/100 punten heel…
- Update
- 14 december 2022
Symposium VO voor Morgen
Op woensdag 30 november kwamen bestuurders, docenten, studenten en duurzaamheids- coördinatoren uit het voortgezet onderwijs samen. Lector Betekeniseconomie Kees Klomp opende het symposium waarna meer dan…
- Good practice
- 14 december 2022
School
Huizermaat (Huizen)
WSA-onderdeel
Visie, maar raakt aan alle bladen
Betrokkenen
8 leerlingen, rector en docenten, lokale bedrijven en overheden
Circuleerlingenraad
Huizermaat heeft een circuleerlingenraad opgericht om leerlingen mee te…
- Good practice
- 14 december 2022
School
Het Stedelijk Gymnasium Breda
WSA-onderdeel
Gebouw en bedrijfsvoering, maar raakt aan alle bladen
Betrokkenen
Meerdere commissies met uitstraling naar de hele school, studenten van MBO Curio, docenten Biologie en…
- Good practice
- 14 december 2022
School
Aeres VMBO en MBO Almere
WSA-onderdeel
Pedagogiek en didactiek, maar raakt aan alle bladen
Betrokkenen
Docenten, >1000 leerlingen
Good Practice
Educatief programma Floriade
Om werkelijk duurzaam te kunnen leven…
- Good practice
- 19 december 2022
School
ROC Noorderpoort
WSA-onderdeel
Raakt aan alle WSA-bladen
Good Practice
SDG House Groningen
Op 24 september 2021, de landelijke SDG Action Day, opende Noorderpoort een SDG House in Het Kasteel.…
- Good practice
- 19 december 2022
School
Albeda
WSA-onderdeel
Raakt aan alle WSA-bladen
Good practice
Circulaire Fashion
Visie
Met als titel “De ogen gericht op Fashion!” organiseerde Albeda een evenement dat plaatsvond op 10 oktober 2022,…
- Good practice
- 19 december 2022
School
Regio College
WSA-onderdeel
Curriculum, pedagogiek & didactiek
Good Practice
Start-up! Future Proof
In het excellentieprogramma ‘Start-up! Future Proof’ maken studenten kennis met met sociaal en duurzaam ondernemen door een…
- Good practice
- 19 december 2022
School
Terra
WSA-onderdeel
Omgeving, Professionalisering, Curriculum, Pedagogiek & Didactiek
Good Practice
Pilot Fietsenstalling Terra Next
Een groep studenten van de groenopleiding Terra Next start in maart 2021 met de realisatie…
- Financiering
- 15 maart 2022
Steeds meer scholen zijn zich bewust dat de uitdagingen waar we als samenleving voor staan een omslag vereisen in de manier waarop we met elkaar en de aarde omgaan. Op…
- Inspiratie
- 30 maart 2022
Allereerst, wat is serious gaming?
Steven: “De meeste mensen gaan ervan uit dat je van een game niks leert, maar de praktijk vertelt ons iets anders. Zo zijn er bijvoorbeeld…
- Inspiratie
- 11 november 2021
25 september was de aftrap van dit project waarbij vrijwilligers op een school in hun buurt een les konden geven. Door de gastlessen konden meesters en juffen op een laagdrempelige…
- Good practice
- 9 maart 2022
Gewapend met een schaar zet de kappersopleiding van ROC Friese Poort de eerste stappen richting duurzaam onderwijs. En dat is nodig want de kappersbranche is nog niet groen. Shampoos, conditioner,…
- Update
- 2 maart 2022
Homo economicus tegenover de realiteit
Er is enorm veel ruimte voor creativiteit in wat de economie zou moeten zijn; hoe het moet werken en wie het zou moeten dienen. Er…
- Inspiratie
- 28 februari 2022
7 februari
Nationale Conferentie Circulaire Economie
Op maandag vindt de vierde Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats met als thema: Allemaal Circulair! Hier kan je samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties…
- Inspiratie
- 8 februari 2022
De Code Rood brief stelt dat de belangrijkste opgave voor het kabinet de preventie van ziekte is en daarnaast om de mensen die ziek worden te behandelen op een duurzame…
- Recensie
- 7 februari 2022
De overheid ondersteunt al jaren het uitgangspunt dat er meer duurzaam onderwijs gegeven moet worden op Nederlandse scholen. Toch gebeurt dat nog niet in alle onderwijstypen en blijken we veelal…
- Good practice
- 17 januari 2022
‘Keep doing the right thing’ is de titel van het nummer wat verschillende studenten van De Herman Brood Academie schreven. De bijbehorende videoclip werd opgenomen in Kanaleneiland, in deze wijk…
- Recensie
- 10 januari 2022
Algemeen
Het boek beschrijft een twaalftal wandelingen, in heel diverse landschappen en door het hele land: strand en duin, bos, hei, beekdalen, weiland, plassen, stad, heuvelland, moeras, akkerland, rivier en…
- Inspiratie
- 30 december 2021
Dat blijkt uit een recente onderwijsverkenning door Het Groene Brein en de coöperatie Leren voor Morgen in opdracht van de Vereniging Hogescholen, de Universiteiten van Nederland (UNL), de MBO Raad…
- Inspiratie
- 23 december 2021
In het akkoord wordt erkend dat klimaatverandering de grootste uitdaging voor onze generatie is, met een belofte om Nederland klimaatneutraal, fossielvrij en circulair te maken; zich te committeren aan de…
- Update
- 17 december 2021
De plusklas van basisschool Oost
“Ik vond het leuk om na te denken over onze school. Zo mag je meebeslissen over later en lekker creatief bezig zijn”, zegt Tusem, leerling…
- Recensie
- 12 december 2021
Algemeen
Handboek? Dit eerste woord in de titel van het boek doet me meteen afvragen: wat is er nu ‘handboekachtig’ aan een verzameling beschrijvingen van natuurwandelingen? Het geeft ook geen…
- Good practice
- 14 december 2021
De corona pandemie heeft een enorme impact op de mentale gezondheid van jongeren. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken introduceerde het Mediacollege Amsterdam de Mental Health Alert Week. Studenten maakten…
- Good practice, Update
- 10 december 2021
Door de huidige corona maatregelen vond het symposium online plaats. Tijdens een livestream werd de top 5 duurzaamste mbo scholen van 2021 bekend gemaakt. In totaal deden zestien scholen mee…
- Recensie
- 11 november 2021
Inhoud
Je hoeft geen natuurgids te zijn om deze brochure te kunnen gebruiken. Want afgezien van de werkvorm ‘excursie’ – die immers ook leraren in buitenwerk kunnen gebruiken – gaat…
- Update
- 12 oktober 2021
De winnaars van de Duurzame Docentverkiezing 2021 zijn bekend! Gisteren vond de prijsuitreiking plaats en werden de docenten tijdens een livecast uitgebreid in het zonnetje gezet. Alle winnaars kregen de…
- Inspiratie
- 29 maart 2022
Van scriptie naar casus
“Toen ik deze teleurstelling bij mezelf en studenten opmerkte over de scripties ben ik naar de Hogeschool gestapt en heb hen gevraagd: kunnen wij hier gezamenlijk…
- Financiering
- 23 september 2021
Het doel van de Routekaart is om scholen te helpen een visie te ontwikkelen op hoe een duurzame school er uitziet. Vervolgens helpt de Routekaart om in kaart te brengen…
- Recensie
- 8 september 2021
Met dit didactiekboek kunnen leraren (vooral biologieleraren en dito studenten aan universitaire lerarenopleidingen zijn de doelgroep) en onderwijsorganisaties wel een tijdje zoet zijn. Want het is een bijzonder degelijk, doorwrocht…
- Update
- 21 augustus 2021
Eefje Hendriks (#1 HBO)
Eefje Hendriks is bouwkundedocent op Avans Hogeschool en coördineert de minor Disruptive Events. In deze minor neemt ze ieder jaar studenten mee naar vluchtelingenkampen door heel…
- Recensie
- 8 augustus 2021
Eerst maar eens de prent waarmee de WSA, in mijn beleving, in Nederland zo illustratief werd geïntroduceerd. Dat was toen Arjen Wals (WUR) zo’n zeven jaar geleden een lezing hierover…
- Recensie
- 7 juli 2021
Een bijzonder boek – zeker in 1996 – dit pleidooi voor een nieuwe visie op leren: ‘Education for change’ noemt Sterling het zelf in één van zijn artikelen. Wat ‘we’…
- Recensie
- 6 juni 2021
Deze brochure is geschreven door collega’s uit Vlaanderen. De Vlaamse overheid, waar beiden toen werkten, zegt er het volgende over: ‘De publicatie is een visievormend reflectiedocument over het concept van…
- 14 juni 2021
Deze drie aspecten vragen om nieuwe vaardigheden en competenties, zowel binnen organisaties die in transitie zijn als in je eigen loopbaan als professional. Vaardigheden die mensen en organisaties in staat…
- 7 mei 2021
Ons manifest in het kort
Op dit moment is van een expliciete visie en beleid op de rol van educatie in het realiseren van de gewenste duurzame toekomst geen sprake.…
- 21 april 2021
Om de circulaire transitie te versnellen zijn vaardigheden nodig die mensen in staat stellen om innovaties te benutten, nieuwe bedrijfsprocessen in te richten, te denken vanuit het belang van een…