School
Nova College
WSA-onderdeel
Curriculum, Didactiek, Omgeving & Professionalisering
Good Practice
Masterclass en keuzedelen Smart Maintenance
De Techport-bedrijven en de Provincie Noord Holland hadden meerdere vragen over circulair ondernemen, smart industry en digitalisering. Dit heeft geleid tot een samenwerkingsverband met Nova College waarin met elkaar een masterclass Smart Maintenance en de keuzedelen Smart Maintenance voor niveau 3 en niveau 4 zijn ontwikkeld. Met elkaar betekent dat de deelnemende bedrijven en het onderwijs samen de lessen ontwikkelen en dat deze bedrijven tijdens het geven van de lessenserie allemaal hun steentje bijdragen in de vorm van gastcolleges of workshops. Daarnaast zijn de overige technische opleidingen verrijkt met kennis en opdrachten op het gebied van Smart Maintenance.
Vervolgens is er daar nog aan toegevoegd: de Metrolijn Smart Maintenance, om ook de niet-Techport-bedrijven uit de maakindustrie kennis te laten maken met het onderwerp Smart Maintenance. De Metrolijn is reeks van workshops met innovatieve onderwerpen waaronder Smart Maintenance.
Smart Maintenance gaat over slim onderhoud. Dit begint met het plaatsen van sensoren op machines om zo data over de werking van deze machines te verzamelen. Door deze data te analyseren kunnen er voorspellingen worden gedaan over het moment waarop een bepaalde vorm van onderhoud moet plaatsvinden. Op het juiste moment onderhoud plegen zorgt ervoor dat er minder afval wordt geproduceerd aangezien de onderdelen die nog goed zijn niet gewoon maar worden vervangen omdat het daar de tijd voor is. Bijvoorbeeld na een bepaald aantal omwentelingen of nadat een vooraf vastgesteld aantal producten is gemaakt. Door het toepassen van smart maintenance wordt een onderdeel pas vervangen als er sprake is van significante slijtage waardoor zo’n onderdeel dus ook echt aan vervanging toe is.
Door het toepassen van data-analyse kan er ook voor gekozen worden om in de productielijn op meerdere plaatsen tegelijkertijd onderhoud te plegen tijdens stilstand. Dit voorkomt dat het productieproces meerdere malen voor onderhoud moet worden stilgelegd en ook weer moet worden opgestart. Minder vaak opstarten leidt ook weer tot een besparing op de energiekosten respectievelijk een reductie van de CO2-uitstoot.
Maar er zit ook een menselijke factor aan Smart Maintenance. Deze manier van onderhoud zorgt er namelijk voor dat het aantal storingen vermindert waarmee ook een hoop ergernis bij de procesoperators en monteurs wordt voorkomen. Minder ergernis betekent veelal ook minder stress en dit leidt weer tot meer werkplezier waardoor mensen langer dit werk kunnen blijven doen. Door procesoperators en monteurs extra te scholen op het onderwerp Smart Maintenance zijn zij ook weer helemaal bij in kennis en vaardigheden waardoor zij hun werk nog jaren kunnen blijven doen omdat zij mee kunnen komen met alle veranderingen van het circulair ondernemen, de smart industry en de digitalisering.
Bij deze masterclass en de keuzedelen worden docenten en werkplek-begeleiders voorbereid door middel van een aantal “train de trainer” sessies. Hierdoor kunnen zij de studenten die dit keuzedeel volgen beter begeleiden omdat ze op hoofdlijnen de inhoud van het programma kennen en weten wat voor een soort opdrachten de studenten moeten uitvoeren. Alle trainingen zowel aan docenten, praktijkbegeleiders en studenten worden met enige regelmaat uitgevoerd in het Fieldlab Smart Maintenance.
Alle bijlagen vind je bij de good practice op de SustainaBul MBO website!
Blijf op de hoogte!
Smart Maintenance van Nova College is een van de good practices van de SustainaBul MBO. Wil jij op jouw school ook duurzame stappen zetten? Sluit je aan bij het SustainaBul MBO netwerk via de website of neem contact op met projectmanager Roos Wemmenhove. Op de hoogte blijven van leren voor duurzame ontwikkeling in het mbo? Meld je aan voor het netwerk MBO voor Morgen!