Reclame voor gezond en duurzaam eten

Wij zetten de mooiste, duurzame voorbeelden uit het mbo op een rijtje! Al deze Good Practices komen van de SustainaBul MBO, een ranking voor duurzaamheid in het mbo. Deze keer Koning Willem I College in Den Bosch met hun project rond gezonde en duurzame voeding.

Hoe maak je gezond en duurzaam eten hip en trendy bij je leeftijdsgenoten? Met dat vraagstuk kwam Jong Leren Eten Brabant bij het praktijkbureau van de opleiding Media, Art & Performance aan het Koning Willem I College in Den Bosch. Het leidde tot een uitdagende opdracht waarin studenten werd gevraagd een reclamecampagne op te zetten waarmee zij jongvolwassenen overtuigen te kiezen voor gezond en duurzaam eten.

“Het is belangrijk dat studenten zich verdiepen en gezonde en duurzame voeding” vindt docent Bjoern Hofmans. “En het onderwerp sluit aan bij de belevingswereld van onze studenten. Veel studenten blijken bezig te zijn met gezonde voeding, of eten zelf vegetarisch of veganistisch.”  

De opdracht
Voor de opdracht van Jong Leren Eten Brabant werden drie bijeenkomsten georganiseerd. Het project begon met een kick-off bijeenkomst, waarin de opdracht en het belang ervan werd toegelicht. Daarna vertelden drie klasseboeren in een zogenaamde expertmeeting over gezond en duurzaam eten. Ze legden uit hoe de voedselketen eruit ziet en tegen welke dilemma’s boeren aanlopen. Tijdens de laatste bijeenkomst pitchten de leerlingen hun idee en ontvingen ze feedback van de experts en de opdrachtgever. 

De ideeën
De studenten kwamen met mooie en gevarieerde ideeën. Eetgedrag werd onder de loep genomen, er werden reclameposters ontworpen en er werd een muzikale creatieve wrap-rap gecomponeerd. Één van de groepjes maakte een schilderij van Van Gogh na, met zowel gezonde als ongezonde producten.

Ook werd er een magazine voor jongeren bedacht. Een van de studenten uit het groepje dat hiermee aan de slag ging vertelt: “In ons magazine komen onder andere recepten, persoonlijke verhalen van beroemdheden en tips & tricks voor gezond eten aan bod. Het magazine heeft een energieke uitstraling, zodat het jongvolwassenen aanspreekt. Ik vond het erg leuk om met deze opdracht bewust bezig te zijn gezonde voeding. Toch was ik er stiekem al veel mee bezig, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk zelf te koken en met veel groenten.”

Plannen voor een vervolg
Voor het nieuwe schooljaar staat het thema gezonde en duurzame voeding opnieuw op de planning. Er wordt gekeken of de bedachte concepten dan ook in de praktijk te brengen zijn. Bijvoorbeeld in een campagne in de schoolkantine, of door ze op te nemen in voedsel-educatieprogramma’s. 

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws