Week van het
economie­onderwijs
14-18 november 2022

De Week van het Economieonderwijs vindt plaats van 14 tot en met 18 november en is dé landelijke week voor economieonderwijs in Nederland voor vo, mbo, hbo en wo. De Week van het Economieonderwijs geeft een podium aan inspirerende onderwijsprofessionals en instellingen die actief zijn met het sociaal, duurzaam en toekomstbestendig maken van het curriculum van het nieuw economieonderwijs. Goede voorbeelden worden getoond, nieuwe economische principes worden besproken, onderwijsprofessionals ontmoeten elkaar, en kunnen daarna geïnspireerd aan de slag in de eigen lespraktijk. Wil je meer weten? Of op de hoogte blijven?

Het economisch denken in de samenleving en in het werkveld verschuift. Toch krijgen leiders en werknemers van de toekomst op school en in hun studie voornamelijk de klassieke theorieën aangeleerd. Studenten worden veelal opgeleid in het dominante neoklassieke denken en doen, terwijl de wereld van morgen vraagt om andere oplossingen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor theorieën waarin het welzijn van de mens en gezondheid van onze planeet centraal staat.

Er gebeurt in verschillende onderwijsinstellingen al veel om het curriculum van het economieonderwijs – binnen de landelijke kaders – inclusiever, duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Tijdens Week van het Economieonderwijs van 14 tot en met 18 november 2022, krijgen deze initiatieven een podium. De hele week vinden activiteiten plaats waarin goede voorbeelden worden getoond, nieuwe economische principes worden besproken en onderwijsprofessionals elkaar kunnen ontmoeten. Onderwijsprofessionals en instellingen die stappen hebben gezet in het toekomstbestendig maken van hun economieonderwijs komen aan het woord. Hun verhalen bieden inspiratie en handvatten voor anderen om toe te passen in de eigen praktijk. 

De Week van het Economieonderwijs biedt netwerkmogelijkheden om voorlopers te ontmoeten en de verdieping op te zoeken: waar loop je tegenaan, hoe kun je elkaar versterken? Voor beginners en geïnteresseerden biedt de Week van het Economieonderwijs inspiratie en handvatten om vanuit jouw eigen rol bij te dragen.

Meest gestelde vragen

De Week van het Economieonderwijs draait om toekomstbestendig economieonderwijs. Het is dé plek voor onderwijsprofessionals uit vo, mbo, hbo en wo die bezig zijn met economieonderwijs dat aansluit bij de wereld van morgen. De Week van het Economieonderwijs biedt hen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, te leren en te inspireren.

De eerste landelijke Week van het Economieonderwijs vindt plaats van 14 tot en met 18 november 2022. Tijdens deze week vinden onderwijsprofessionals inspiratie en handvatten bij het toekomstbestendig maken van hun economieonderwijs. De hele week vinden activiteiten plaats waarin goede voorbeelden worden getoond, nieuwe economische principes worden besproken en onderwijsprofessionals elkaar kunnen ontmoeten. Onderwijsprofessionals en instellingen die stappen hebben gezet in het toekomstbestendig maken van hun economieonderwijs komen aan het woord. Hun verhalen bieden inspiratie en handvatten voor anderen om toe te passen in de eigen praktijk. De week sluit af met een feestelijk slotevent.

Je kunt op meerdere manieren meedoen aan de Week van het Economieonderwijs:
  1. Zet je deuren open! Organiseer in de week van 14 tot en met 18 november 2022 een activiteit die draait om toekomstbestendig economieonderwijs. Je bepaalt zelf hoe deze activiteit er uit ziet. Dit kan variëren van groot tot klein, van een workshop of een webinar tot een rondleiding of excursie. Of thematiseer een reeds gepland event rondom inclusief, duurzaam en toekomstbestendig economieonderwijs. Meld je activiteit aan op onze website, zodat je op de landelijke agenda komt te staan. Aanmelden kan nog steeds.
  2. Breng de Week van het Economieonderwijs (intern of extern) onder de aandacht. Bedenk bijvoorbeeld een leuke actie voor je leerlingen of docenten, of breng een aankondiging of lesmateriaal naar buiten tijdens ‘de Week’. Door gezamenlijk op te trekken in communicatie versterken we elkaar. #Weekvanheteconomieonderwijs
Bovenaan deze pagina (of hier) vind je een aanmeldknop voor je activiteit. Hoe eerder je activiteit is  aangemeld op de agenda, hoe beter we dit kunnen meenemen in de landelijke werving van bezoekers.
We zetten de Week, waar jij je event aan verbindt, in het zonnetje met landelijke aandacht in de (vak)media en krijgt een plaats voor je activiteit  op onze agenda. Download het logo van de Week van het economieonderwijs (gekleurd of wit) om te gebruiken bij aankondigingen. Maak je gebruik van Canva? Gebruik ons template om je evenement te promoten. Nodig je netwerk uit, neem je collega’s of studenten mee en maak de regionale pers warm. Samen creëren we reuring rondom de Week van het Economieonderwijs! #Weekvanheteconomieonderwijs

Activiteiten vinden plaats van 14 november tot en met 18 november 2022. Hoe eerder je evenement is aangemeld op de agenda, hoe beter we die kunnen meenemen in de landelijke werving van bezoekers. Bij voorkeur staat je activiteit daarom in september op de website. Dan starten we ook met het werven van bezoekers.

De Week van het Economieonderwijs vindt door heel Nederland plaats. Fysiek en online. Van een webinar in Groningen tot een excursie in Zeeland. De locatie van het start-en slotevent zal zo snel mogelijk op de website komen te staan.

Iedereen die zich bezighoudt met toekomstgericht economieonderwijs kan meedoen. Door zelf een activiteit te organiseren, of door je aan te melden voor activiteiten die door anderen worden georganiseerd.

Activiteiten worden georganiseerd door organisaties en individuen die actief op weg zijn naar toekomstbestendig economieonderwijs. Elke organisatie of individu die zich hiermee kan identificeren, is van harte welkom om mee te doen, of je nu starter bent of expert. Deel waar je trots op bent of juist je leerpunten.

 

De Week van het Economieonderwijs 2022 is van maandag 14 tot en met vrijdag 18 november 2022.

Dit bepaal je helemaal zelf. Laat vooral zien waar jij trots op bent of waar je zelf van hebt geleerd. Een activiteit kan variëren van groot tot klein, van workshop of lunchmeeting, tot rondleiding, demonstratie of congres. Dit kan natuurlijk ook online of in shifts voor kleinere groepen bezoekers. En denk ook aan de mogelijkheid om een reeds geplande activiteit te thematiseren rondom inclusief, duurzaam en toekomstbestendig economieonderwijs.

De activiteit is (in principe) gratis voor bezoekers en gaat inhoudelijk over sociaal duurzaam toekomstbestendig economieonderwijs. Bij voorkeur:
  • … is de activiteit gratis voor bezoekers;
  • … richt de activiteit zich primair op onderwijsprofessionals  ;
  • … gaat de activiteit over economieonderwijs op de niveaus vo/mbo/hbo/wo;
  • … is de activiteit uitnodigend en biedt het concrete handvatten om hen te activeren om het economieonderwijs sociaal, duurzaam en toekomstbestendig te maken;
  • … bevat de activiteit zoveel mogelijk interactie en praktijkelementen waarmee bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan;
  • …. inspireert en kijkt de activiteit naar de toekomst van het economieonderwijs
  • … geef je follow-up aan de bezoekers.

Je kunt je dus ook aanmelden voor een activiteit die tijdens de Week van het economieonderwijs plaatsvindt. De activiteiten komen op deze pagina te staan, per activiteit kun je je via de aanmeldknop aanmelden. Je kunt je nu alvast aanmelden voor de nieuwsbrief van de Week van het economieonderwijs om op de hoogte te blijven van activiteiten!

Activiteiten

ma 14 november 2022
Locatie wordt binnenkort bekend gemaakt!
di 15 november 2022, 14:00 U 16:00 U
HAN - Centrum Meervoudige Waardecreatie
di 15 november 2022, 15:30 U 17:00 U
Locatie wordt nog bekend gemaakt
vr 18 november 2022
Locatie wordt binnenkort bekend gemaakt!

Inspiratie

Bekijk hier het laatste nieuws op het gebied van duurzaam economieonderwijs
Deel deze pagina:

Voeg de Week van het economieonderwijs toe aan je Linkedin netwerk