Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Circular LAB

De ambitie is om kennis te ontwikkelen in een hechte samenwerking tussen geselecteerde, innovatieve bedrijven, waarbij het onderwijs aanhaakt en het bedrijfsleven omarmt, en waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis en infrastructuur.

Het circulaire gedachtegoed is sterk in opkomst. De transitie vereist nog meer mede- en samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Het Circular LAB van de Circular Design Group heeft als doel deze samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, op het gebied van Circulaire Economie, te ondersteunen en te versterken. Zodoende zorgt het Circular Lab voor een inspirerende- en open samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen waardoor circulaire innovaties beter en sneller kunnen worden uitgevoerd.

Meerwaarde

De meerwaarde van het Circular Lab zit voornamelijk in het samenbrengen van de circulaire vraag en aanbod uit te regio. Dit realiseert het Circular Lab door concrete circulaire vraagstukken uit het bedrijfsleven te matchen met het aanbod van studenten. Door studenten, hoogleraren en professionals uit het bedrijfsleven samen te laten werken in één community aan circulaire initiatieven, producten en diensten, ontstaan creatieve, kennisintensieve en commercieel haalbare oplossingen. De ambitie van het Circular Lab is dan ook om zoveel mogelijk circulaire vraagstukken samen te brengen in afstudeer-, stage- en beroepsopdrachten.

Vanuit het bedrijfsleven

Veel bedrijven hebben verschillende circulaire ideeën, maar komen er in de praktijk niet of nauwelijks aan toe. Ook beschikken ze niet over de gelegenheid om studenten onderzoek te laten doen met een gepaste begeleiding. Het Circular Lab slaat daarin de brug, door actuele vraagstukken bij het bedrijfsleven op te halen en te verbinden aan kennis- en onderwijsinstellingen. Daarnaast borgt het Circular Lab de voortgang, door als coördinator / projectleider de studenten te begeleiden vanuit het perspectief van het bedrijfsleven. De projectleider borgt de voortgang, wanneer het vraagstuk de periode waarin studenten aan het vraagstuk kunnen werken, overstijgt.

Tevens ziet het CDG dat bedrijven ontzorgd dienen te worden als m.b.t. de verbinding met onderwijsinstellingen. Denk hierbij aan huisvesting van de studenten of het projectleidersrol van een onderzoekstraject waarborgen. Naast dat er traditioneel constant ‘losse’ studenten trajecten worden uitgevoerd, streeft het CDG ernaar brede circulaire bedrijfsvraagstukken te vertalen naar langdurige onderzoekstrajecten waarbij verschillende studenten(groepen) aan bredere circulaire vraagstukken werken die in ‘deeltrajecten’ zijn opgedeeld. Hierin kan de CDG het bedrijfsleven ontzorgen door in deze langdurige trajecten de projectleiders rol in te vullen en de circulariteit op een dergelijk traject te waarborgen. Vooral het MKB is opzoek naar deze ontzorgingscomponent.

Het unieke karakter van het Circular LAB is voor zowel het bedrijfsleven als de onderwijsinstellingen (studenten) een win-win situatie:

Meerwaarde voor bedrijfsleven:

  • Laagdrempelige ontwikkeling van circulaire kennis en kunde
  • Tegen relatief lage kosten
  • Boeien en binden jong talent
  • Zichtbaarheid in de innovatie community van het CDG (regiobranding)
  • Kennisdisseminatie
  • Ontzorging

Meerwaarde voor studenten (onderwijsinstellingen):

  • Professionele ervaring door realtime en praktijkgerichte bedrijfsvraagstukken:
    • Als student onderdeel van een bedrijfsteam
    • Studenten werken in bedrijfscultuur
  • Toegang tot grote groep van bedrijven binnen de innovatie community CDG;
  • Werken op de inspirerend locatie van de Brightlands Campus Greenport Venlo;
  • Professionale begeleiding met kennis en ervaring op gebied van circulariteit;
  • Kennismaken met andere bedrijven en studenten (kruibestuiving en kennisdeling);

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Jelle Kerstjens van De Circular Design Groupof lees verder op de website repareren.nu.

Sluit aan bij Sustainability Skills!
Hieronder vertellen we je hoe je kunt aansluiten bij het programma.

  • Wil jouw organisatie zich aansluiten bij een van de bestaande regionale samenwerkingen (Friesland; Flevoland; Utrecht; Zuid-Holland; Rotterdam)? Neem dan contact op met Daan de Kruijf via daan@lerenvoormorgen.org.
  • Verbindt jouw initiatief op regionaal niveau het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en onderzoekers? En wil je hiermee aansluiten bij het programma om dit initiatief door te ontwikkelen en/of te laten groeien? Graag leren we je beter kennen. Vul deze vragenlijst in, dan nemen we binnen 7 werkdagen contact met je op!
  • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

No results found.

Agenda

Inspiratie/nieuws

Podcasts

Kennis

Meer projecten

Deel deze pagina: