Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Onderzoek doen in de directe omgeving

Helen Parkhurst Good practice

School
Helen Parkhurst Almere

WSA-onderdeel
Pedagogiek en Didactiek

Betrokkenen
Docenten en leerlingen biologie, natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, O&O, NLT

Good Practice
Docent Maaike Vollebregt heeft als expertdocent GLOBE Nederland al vele projecten gedraaid en is ook betrokken bij de ontwikkeling van drie projecten (GrowApp, fijnstof en microplastics). GLOBE is een wereldwijd onderzoeksprogramma voor middelbare scholieren. Tijdens een GLOBE onderzoeksproject verzamelen leerlingen data voor grote organisaties (NASA, KNMI, RIVM, WUR) en leren zij ondertussen meer over het onderwerp. Wereldwijd zijn er meer dan 37.000 scholen aangesloten en in Nederland nemen 89 middelbare scholen deel. Je kunt in contact komen met leerlingen en docenten uit andere landen die aan hetzelfde project werken.

Leerlingen in de havo- en vwo-klassen op Helen Parkhurst observeren wekelijks hun eigen omgeving. Daarbij meten ze bijvoorbeeld het gehalte fijnstof in de lucht, bestuderen de bloeifases van planten, onderzoeken de bodemgesteldheid, controleren het oppervlaktewater op de hoeveelheid microplastic, meten de kwaliteit van het water of brengen de temperatuur in de stad in beeld. De verzamelde gegevens worden vastgelegd in de GLOBE database. Binnen een project is er een samenwerking tussen verschillende vakdocenten zodat de benodigde expertise aanwezig is.

Op het Helen Parkhurst werken docenten vanuit verschillende disciplines mee aan de onderzoeksopdrachten, waardoor er een groter draagvlak voor de onderwerpen ontstaat. Geregeld worden er gastdocenten uitgenodigd rondom de thema’s om leerlingen een nog breder inzicht te geven in de problematiek. Op dit moment worden vooral de projecten rondom microplastic, fijnstof en opwarming van de stad gedraaid. Het zijn onderwerpen die in de reguliere lessen niet aan bod komen en ook de meettechnieken zijn anders. Hierdoor kiezen leerlingen voor deze projecten.

“Het was erg interessant om te leren hoeveel microplastics je kunt vinden in het water in Almere en in de rest van de wereld.”

“Ik heb veel geleerd: het verloop van een onderzoekscyclus, plannen, een microscoop gebruiken, de meettechnieken… ik heb geleerd hoe microplastics in de natuur terecht komen, dat microplastics overal zijn en wat de invloed is op mensen, dieren en planten.”

Bekijk ook de website van GLOBE Nederland, de duurzame pagina op de website van Helen Parkhurst en het Urban Heat Island onderzoek.

Blijf op de hoogte!
Onderzoek doen in de praktijk bij het Helen Parkhurst Almere is een van de good practices van de SustainaBul VO. Wil jij op jouw school ook duurzame stappen zetten? Sluit je aan bij het SustainaBul VO netwerk via de website of neem contact op met projectmanager Eline Koopman. Op de hoogte blijven van leren voor duurzame ontwikkeling in het voortgezet onderwijs? Meld je aan voor het netwerk VO voor Morgen!

Website Contact Netwerk

    Deel deze pagina:

    Meer nieuws