Op 3 september vond de jaarlijkse Duurzame Dinsdag plaats in Den Haag, traditiegetrouw op de eerste dinsdag van september. Op deze dag worden duurzame ideeën en initiatieven in de schijnwerpers gezet. Iedereen wordt aangemoedigd om ideeën in te leveren.

Het kabinet nam de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst, gevuld met de meest uiteenlopende ideeën en initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Verschillende inzendingen hebben een themaprijs gewonnen. De Duurzame Dinsdag prijs ging naar Green Tickets. Green Tickets ontwikkelt een routeplanner die reizen in Europa makkelijk vindbaar en boekbaar maakt. Zo stimuleren ze duurzamer reizen met trein of bus.

Daarnaast ontvangen ieder jaar drie personen het Duurzame Lintje voor hun inzet op het gebied van duurzaamheid. Voorgaande jaren werd dit gezien als een ‘oeuvreprijs’: de ontvangers van een lintje hadden al vele jaren van inzet en betrokkenheid achter de rug. Dit jaar gingen de lintjes echter naar drie zeer jonge milieuactivisten, namelijk Greta Thunberg (16), Anuna de Wever (18) en Lilly Platt (11), alle drie bekend van de schoolstakingen voor het klimaat.

Een ander terugkerend aspect van de Duurzame Dinsdag is de Duurzame Troonrede, die werd uitgesproken door ecoloog Louise Vet. Ook hier kwam de rol van het onderwijs aan bod. Ze benadrukte:

“Een integrale benadering van duurzaamheid is ook noodzakelijk in het toekomstgericht onderwijs, want in ieder beroep kun je je steentje bijdragen”

Vet focuste in haar toespraak op drie adviezen, van belang voor iedereen en in elke rol: haal inspiratie uit de natuur, werk samen en denk in systemen.

Kijk de Duurzame Troonrede terug op de Facebookpagina van Duurzame Dinsdag.
De ingekorte versie van de Duurzame Troonrede van Louise Vet is hier te lezen.