Het Groen van Prinstererlyceum wint LENthon klimaatinnovatie challenge

180420 Lentiz foto persbericht

Het team van Het Groen van Prinstererlyceum is door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot de winnaar van LENthon 2018, dé klimaatinnovatie challenge voor vo en mbo. Het team presenteerde een uitgewerkt plan om Het Groen van Prinstererlyceum te Vlaardingen van waterbesparende kranen te voorzien. Hiermee sleepte ze de felbegeerde LENthon Award in de wacht tijdens de grote finale op 19 april jl. bij LIFE College in Schiedam.

Waterbesparende kranen en duurzame verandering

Een vakkundige jury - bestaande uit de Jeugddijkgraaf Jiska Taal, Jeroen Been (G-Star RAW Store Rotterdam) en Hak van Nispen tot Pannerden (Eco-Schools) - beoordeelden de klimaatinnovaties op vijf criteria: innovatie, impact op het klimaat, winst/besparing voor school, uitvoerbaarheid en opschaalbaarheid. Op basis hiervan kende de jury de eerste prijs toe aan Het Groen van Prinstererlyceum met haar duurzame plan voor waterbesparende kranen. Het team had het huiswerk goed op orde: de besparing, de kosten, de impact op het klimaat, de terugverdientijd, korting bij een installateur en al een kraan vervangen bij wijze van test. De jury zag vooral drie daadkrachtige dames die in staat zijn om een duurzame verandering op gang te brengen binnen hun school.

LENthon 2018

LENthon is een initiatief van Lentiz onderwijsgroep en motiveert leerlingen (van 12 - 17 jaar) om op een leerzame manier klimaatinnovaties voor hun eigen school te bedenken. Op de dag van de duurzaamheid - 10 oktober 2017 - startte de tweede editie van LENthon met negen teams. Na twee intensieve Boot Camps – trainingen om de klimaatinnovatie en de pitchvaardigheden te verbeteren een halve finale - stonden donderdag 19 april jl. vijf teams op het podium. Zij presenteerden daar hun innovaties: Kantinemachine (vmbo Maassluis), Lokaal97 (Geuzencollege), Driveloader (Dalton MAVO & Het Groene Lyceum), Greencharger (Reviuslyceum) en De waterbesparende kranen (Groen van Prinstererlyceum).

“De impact op de leerprestaties van leerlingen is net zo groot als de impact op een beter leefklimaat binnen/buiten de scholen.” – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Beleidsmedewerker Onderwijs & Kwaliteitszorg Strategie & Innovatie én iniatiefneemster LENthon.

Impact

LENthon is een laagdrempelige manier om leerlingen, docenten en de directe omgeving te enthousiasmeren en activeren voor de verduurzaming van de Lentiz onderwijsgroep. In een periode van zes maanden ontwikkelt ieder team proactief hun duurzame oplossing en krijgen de teams de opdracht om draagvlak te creëren bij medeleerlingen en concrete (uitvoerings)vragen met (lokale) ondernemers te bespreken. Daarnaast versterken de deelnemers hun pitchvaardigheden en leren ze omgaan met de media.