Zelfs in deze lastige Corona tijd zetten MBO’s zich in voor duurzaamheid. Om de voortgang in het MBO te stimuleren is de SustainaBul MBO in 2019 in het leven geroepen. Vorig jaar werden met een feestelijke viering het Koning Willem I College, het Wellantcollege en Friesland College verkozen tot de meest duurzame MBO scholen van Nederland. Wie zijn de voorlopers van dit jaar en waarom? Kijk live mee tijdens het MBO symposium 2020: Duurzaam Denken & Doen op vrijdag 11 december.

MBO is cruciaal voor verduurzaming
Stel je voor, een toekomst waarin onze gebouwen CO2 opnemen in plaats van uitstoten. Waar koks duurzame maaltijden bereiden. Waar bewustwordingscampagnes over duurzaamheid worden ontworpen en uitgezonden door heel Nederland. Één kijkje op de website beroepen in het MBO en je begrijpt dat MBO’ers onmisbaar zijn bij het faciliteren van een duurzame samenleving. Als MBO’ers de werknemers van de toekomst zijn, dan is het MBO de plek waar stappen moeten worden gemaakt om hiervoor de juiste basis te creëren.


De vraag naar MBO’ers met een duurzame blik wordt steeds groter en komt van zowel studenten als het bedrijfsleven en de overheid. Jongeren willen een opleiding die hen voorbereidt op de toekomst, waarin ze met hun vak bijdragen aan een duurzame samenleving. Bedrijven en overheden vragen om MBO’ers die meehelpen vorm te geven aan de circulaire economie. MBO’ers zijn de werknemers van de toekomst; het MBO is dus de plek waar duurzaamheid verankerd moet worden

- MBO’ers zijn de werknemers van de toekomst; het MBO is dus de plek waar duurzaamheid verankert moet worden


Over de SustainaBul
De SustainaBul MBO is een positieve manier om duurzaamheid in het schoolsysteem te verankeren. Om inzicht te krijgen hoe elk onderwijsinstituut scoort op duurzaamheidsgebied vullen de scholen een vragenlijst in. Op die manier krijgen ze zelf inzicht in wat er al gebeurt. Zo heeft het Koning Willem I College, duurzame curricula bij vijf onderwijsafdelingen (horeca, bouw, ict, fashion en techniek), en een flinke CO2-reductie gerealiseerd in de afgelopen drie jaar. Daarnaast staat het leren van elkaar centraal en wordt elke duurzame stap gewaardeerd. Alle deelnemende instituten worden dan ook in het zonnetje gezet.

Steeds meer MBO’s haken aan
Dat steeds meer MBO’s zo’n lerende houding aannemen en kennisdeling belangrijk vinden is te zien aan de groei in deelnemers dit jaar (van 9 naar 19 instellingen). “De duurzaamheidsbeweging is in het MBO goed op gang gekomen en wordt steeds meer zichtbaar voor studenten. Zelfs in deze lastige corona tijd zetten de scholen zich in voor duurzaamheid en vinden ze deze beweging des te belangrijker”, aldus Hilda Weges, organisator van SustainaBul MBO. Dit kan je ook zien bij de MBO-raad en meerdere deelnemers van de SustainaBul MBO die zich onlangs aansloten bij de SDG Nederland Community.

Inspirerende good practices
Inspireren kun je leren! Naast het feit dat de SustainaBul een wedstrijd is, is het ook een belangrijk moment om de best practices in het MBO in Nederland uit te lichten. De drie genomineerde good practices van dit jaar zijn: Het Mediacollege in Amsterdam met de Catwalk Protest, het Alfa college met een meerjarige samenwerking tussen kunstenaar en studenten en Terra met de jongeren voedselraad. Tijdens het online event wordt de publieksprijs voor de beste Good Practice uitgereikt. Op het meest inspirerende voorbeeld kan live worden gestemd. Ongeduldig om geinspireerd te raken? De best practices zijn al te vinden op de SustainaBul MBO website.

Kom ook
Van 7-11 december is het MBO Symposium: Duurzaam Denken & Doen online te volgen. De uitreiking duidt het einde aan van een week vol inspirerende webinars en met sprekers uit de politiek, studenten, bestuurders van de scholen, duurzaamheidscoordinatoren en muziek. De dag is interessant voor iedereen die werkzaam is in het MBO. Meer informatie via deze link.

Overzicht van alle webinars:

Green Office - Hoe wordt je school een leerwerkbedrijf voor duurzaamheid en wat levert dit op?
Praat over het klimaat: het gesprek aangaan over duurzaamheid in de school
Naar een integrale procesaanpak van SDG’s in het mbo-onderwijs
Scholing van docenten met betrekking tot duurzaamheid: een nieuwe uitdaging
Hoe maak je ruimte voor inclusiviteit op je school en hoe breng je dit over aan je studenten?
Een challenge als instrument om studenten actief met duurzaamheid aan de slag te laten gaan
Samen met de drie O’s (Onderwijs, Overheid en Ondernemers) werken en leren aan de SDG's
Positionering van je je school in relatie tot duurzaamheid
Slotevent met uitreiking SustainaBul MBO 2020, poll publieksprijs, debat en muziek