Ook binnen het PO hebben leerkrachten het afgelopen jaar vorderingen gemaakt in het vestigen van duurzame ontwikkeling binnen hun school en omgeving. Benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is op jouw school? Lees de verhalen van deze uitzonderlijke leerkrachten en laat je inspireren.

Uit de inzendingen blijkt dat de docenten de leerlingen willen inspireren met een duurzame leerlijn, lokale projecten en leerlingen eigen onderzoek te laten doen in de achtertuin.

Lokale biodiversiteit
Ewoud van der Weide zette samen met zijn collega’s van OBS It Bynt in Winsum een groots tweejarig project op over de bedreigde grutto en het gebrek aan biodiversiteit in het Greidhoeke landschap. De leerlingen mochten zelf op onderzoek uit en leerden niet alleen de Grutto beter kennen maar ook hun eigen omgeving in context van de grotere wereld. In dit geval stelde niet de leerkrachten maar de leerlingen de vragen. Ewoud: “Ik heb dit project mogen coördineren en samen met de collega's uit mogen zetten op vier basisscholen. Als leerkracht van groep 7/8 heb ik dit ook met de leerlingen mogen oppakken.” Wil je meer weten over het project van Ewoud en kijken of dit ook op jouw school van toepassing is? Klik op dit filmpje

Onderzoekend en ontwerpend onderwijs
Onderzoek dat gedaan wordt door leerlingen is een hot topic bij de Duurzame Docenten van 2020. Desiree Kootstra van de Beatrixschool in Haarlem startte een duurzame leerlijn die scholen de kans biedt om de duurzaamheidsthema’s in de klas te behandelen gecombineerd met wetenschap en technologie. De leerlijn benadert duurzame energie op een onderzoekende en ontwerpende (O&O) manier, betrekt de 21e eeuwse vaardigheden, nieuwe technologieën en sluit aan bij de kerndoelen en de schoolmethodes. Op dit moment werkt Desiree samen met NME Haarlem aan een leerlijn Klimaateducatie, een lessenserie over duurzaam leven én heeft ze samen met collega's en ouders een beleeftuin opgezet bij de school. In deze tuin geeft zij les over de natuur, biomimicry en probeert ze de liefde voor de natuur bij de kinderen te versterken.

Ook Jael Nouhet (docent Natuureducatie) probeert via de speelplaats van basisschool Wandelbos in Tilburg leerkrachten te inspireren het onderwijs meer te koppelen aan de directe omgeving. Zo heeft hij diverse duurzame activiteiten gerealiseerd, zoals het aanleggen van wadi’s, een moestuin, een wilgentenenhut, een kweekkast en een nestkast met camera. De school is bezig het curriculum aan te passen zodat meer natuur verweven wordt en Jael’s lessen daarop verdiepend zijn. Dit beaamd Van Dallen, directeur van het Wandelbos: “We willen een leerlijn ontwikkelen van groep 1 t/m 8 waarin de natuur zit verweven.’’

Delen van kennis en kunde
Manon van Mill (International School The Hague) is mede-oprichter van de climate club en zet zich daarnaast in voor een schoolbrede implementatie van duurzaamheid en de SDGs. Zo deelt ze haar kennis en kunde over duurzaam onderwijs in workshops, en verzameld en deelt lesmaterialen over milieu en natuur, de klimaatcrisis en de SDG’s die gelinkt zijn aan het curriculum. Daarnaast heeft ze een creatieve geest en bedenkt ze samen met de leerlingen diverse projecten om de SDG’s een praktische invulling te geven. Voorbeelden van zulke projecten zijn het upcyclen van kleren en tassen in naaiworkshops en een strandschoonmaakactie organiseren resulterend in een standbeeld. “Door haar energie, positiviteit en kennis weet ze haar leerlingen te inspireren tot actie voor duurzaamheid."

Groen schoolplein
Sebastiaan Nederhoed leidde de transformatie van het schoolplein van IB Worldschool Het Startpunt. Zo kwam in de Schilderswijk (Den Haag) een groene oase, die Sebastiaan samen onderhoudt met de leerlingen. Het speelplein heeft een bijzonder ecosysteem: een vijver met salamanders en kikkers, er groeien paddenstoelen en beschermde bloemen en er worden vogelnestjes gebouwd. De laatste aanvulling op het plein is een heuse modderkeuken.

Ook de school van Ingrid de Graaff heeft een avontuurlijk groen schoolplein: “Zo hebben we een school vijver, een paddenpoel, een wildweide, een vlindertuin, een houtsingel en bospaadjes op ons plein. Ook zijn er meerdere speelelementen, waarbij vooral het beleven centraal staat, zoals stapstammen, een klimboom, een waterpomp met beekloop en een grote boomhut. Onze leerlingen ervaren hierdoor van dichtbij hoe alles groeit en bloeit en ze leren hierover, niet alleen in de klas, maar ook in ons buitenlokaal of in de wilgenhut.”

Maandag 12 oktober wordt bekend gemaakt wie de Duurzame Docent PO 2020 is! Kijk naar de live cast van Pakhuis de Zwijger of lees onze blog op Lerenvoormorgen.org.