MBO docenten kunnen niet wachten om hun onderwijslaag te vernieuwen, dit jaar hebben we stevige aanmeldingen voor Duurzame Docent 2020. Deze kartrekkers binnen het MBO staan klaar om ook weer dit schooljaar stappen te zetten binnen hun school. Benieuwd wat er allemaal gebeurd op het MBO? Lees dan verder!

MBO docenten hebben hard gewerkt om binnen hun school duurzame ontwikkeling een praktische invulling te geven, en dat kan je wel zien aan de aanmeldingen. Studenten worden uitgedaagd en er wordt volop geïnnoveerd binnen voedsel, dierenverzorging, de bouw en meer.

Energieneutraal als doel in het lesprogramma
Sommige docenten trekken hun lesprogramma zelfs door naar hun persoonlijke leven. Maartje van Lanen heeft een aantal jaar geleden onder andere haar eigen huis duurzaam gebouwd, met lokale ondernemers, hergebruikte materialen en state of the art technieken om het huis energieneutraal te maken. Haar zelfvoorzienende woning is nu haar inspiratiebron voor haar lesprogramma op het MBO Utrecht. Samen met collega’s trekt zij de de academie voor technologie waar ICT (domotica), installatietechniek en bouwkunde bij elkaar komt. Met haar duurzame (energie neutrale) mindset en groene, ondernemende levensstijl is zij een inspiratie voor anderen. Met groot enthousiasme heeft zij zich ten doel gesteld om de techneuten duurzaamheid in de bloedvaten mee te geven.

SDG’s en Innovatie binnen het MBO
Een echte doorgewinterde, duurzame docent is Marjan Nijenbanning van het Terra College in Groningen. Waar zij nu druk bezig is met de SDG-doelen in het nieuwe curriculum te betrekken (m.b.v het SDG-Kompas), heeft zij afgelopen jaar de nieuwe opleiding Food, Life & Innovation uit de grond gestampt met duurzaamheid als rode draad. Marjan: “Samen met onze eerstejaars studenten wonnen we de voedselverspilling challenge 2019 en hebben we meegedaan aan de SustainaBul het afgelopen jaar.”

Marjan heeft grote plannen met haar leerlingen. Haar studenten hebben o.a oplossingen bedacht voor sinaasappelschillen, valappels en het ontwikkelen van een duurzame snack, deden mee aan de politieke jongerenraad en jongeren voedselraad van Drenthe, hebben meegeholpen aan het planten van 50.000 kolen plantjes voor de voedselbank en nog veel meer. Kijk op haar pagina voor meer inspiratie.

Dierenverzorging

Ook Shanna Hummeling is een drijvende kracht achter duurzame innovatie op het Wellantcollege Aalsmeer. Als instructeur van de opleidingen Dierverzorging/Paraveterinair (Dierenartsassistent) heeft ze een duurzaamheidsplan geschreven om op haar school de reptielen afdeling te verduurzamen met nieuwe verlichting. Shanna: “Door terraria te vervangen door Betonplex terraria bespaard de school stroomkosten en draait een windmolen in Nederland voor alleen onze locatie een heel uur minder.”

Daarnaast is ze ook nog bezig met een bijzonder zeeaquarium in de aula te plaatsen. Dit aquarium zit verbonden met een tweetal kweekbakken. Hier gaan wij t.z.t. verschillende soorten koraal/vis en zeewier in kweken, om te verkopen aan hobbyisten. Shanna: “In de meeste zeeaquaria is het heel gebruikelijk om dieren/koralen uit het wild te halen en die in het aquarium te plaatsen. Door een kweek te starten met zoveel mogelijk koralen en vissen kunnen wij deze aan hobbyisten verkopen om te voorkomen dat deze dieren anders uit het wild zouden komen.” Het geld van de verkoop zal geïnvesteerd worden in de verzorging van de dieren en koralen. Het gekweete zeewier zal eetbaar zijn. “Dit zouden wij bij overschot kunnen gebruiken om zeewier producten te promoten bij studenten, dit zou zomaar de toekomst binnen de voedselindustrie kunnen worden.”

terarrium

Maandag 12 oktober wordt bekend gemaakt wie de Duurzame Docent PO 2020 is! Kijk naar de live cast van Pakhuis de Zwijger of lees onze blog op Lerenvoormorgen.org.

Lees hier verder over duurzaamheid in het MBO en de SustainaBul MBO. De SustainaBul MBO is een handig hulpmiddel om de daarvoor benodigde visie, strategie en beleid binnen elke MBO instelling te ontwikkelen en de implementatie daarvan te borgen. Tien MBO’s zijn verleden jaar al gestart en enthousiast over de aanpak en werkwijze. Zij gaan dit jaar door en inmiddels hebben zich tien extra MBO’s aangesloten.