Verkenningsrapport van Circular Skills

Wat moeten studenten in de bouw- en installatiesector leren om in de toekomst een duurzame, circulaire gebouwde omgeving te realiseren? Hoe veranderen de werkprocessen, welke circulaire technologie is in opkomst en welke competenties worden er van vakmensen verlangd?

Deze vragen zijn leidend in een onderzoek van Leren voor Morgen en ISSO, Kennisinstituut voor bouw- en installatietechniek naar de toekomst van het beroepsonderwijs voor een circulaire sector. Na een grondige literatuurstudie gingen we in gesprek met verschillende experts op het gebied van circulair bouwen, ontwikkelen en installeren. Het resultaat: een verkenningsrapport waarin 7 innovatietrends worden uitgelicht die duidelijk maken wat er verandert in de transitie naar een circulaire sector en waar het beroepsonderwijs een achterstand dreigt op te lopen.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de ontwikkeling van de juiste scholing cruciaal is in de transitie naar een circulaire economie. Circulaire vakmensen hebben niet alleen kennis van de nieuwste technologie, ze zijn ook wendbaar, denken systemisch en werken effectief met anderen samen. Naast kennis van grondstoffen, kringlopen en technische innovaties zijn vooral dit soort vaardigheden van groot belang. En vaardigheden doe je niet op uit een boek: die leer je op de werkvloer.

Daarom experimenteert Leren voor Morgen op basis van deze inzichten in de onderwijspraktijk met nieuwe werkvormen, lesmaterialen, opdrachten en stages, om te ontdekken hoe studenten de circulaire economie vorm kunnen geven. Ook gaan we met bedrijven in gesprek om verder uit te werken welke vaardigheden in de toekomt precies benodigd zijn en helpen we scholen bij de ontwikkeling van een circulaire visie.

Wil je weten wat circulaire bouw- en installatietechniek inhoudt? En wat het belang is van de juiste scholing voor de toekomst van deze sector? Lees dan hier het volledige rapport.

Dit onderzoek maakt deel uit van het Circular Skills programma van Coöperatie Leren voor Morgen. Doel van het programma is het inventariseren en structureel verankeren van de benodigde vaardigheden voor een circulaire economie in het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo). Meer informatie over dit programma vind je hier. Wil je graag op de hoogte blijven? schrijf je in op de nieuwsbrief van Circular Skills!

Deel deze pagina: