De jury van Duurzame Docent heeft Frank Boerebach (primair onderwijs), Wieneke Maris (voortgezet onderwijs) en Marije van Bommel (MBO) benoemd tot de Duurzame Docenten van 2019. Uit totaal 77 inzendingen zijn zij gekozen als meest inspirerende voorbeeld voor andere docenten die met duurzaamheid aan de slag zijn of willen.

Een duurzame toekomst begint met duurzaam onderwijs. Daarom riep de Coöperatie Leren voor Morgen ook dit jaar weer docenten op hun verhalen te vertellen. Door duurzame verhalen te delen, inspireren docenten elkaar. In totaal hebben dit jaar 77 docenten hun duurzame verhaal gedeeld. We danken alle duurzame docenten voor het delen van hun verhaal! Nieuwe verhalen van duurzame docenten blijven welkom op www.duurzamedocent.nl

Duurzame Docent van het jaar

Per onderwijssector (PO, VO, MBO) is begin november één docent extra in het zonnetje gezet. Zij mogen het komende jaar de titel van ‘Duurzame Docent 2019’ dragen. De Duurzame Docenten van 2019 zijn:


Primair onderwijs: Frank Boerebach - van Molenbolwerk en St. Petrus - de Wegwijzer, IJzendijke

Frank brengt als directeur van meerdere scholen al decennialang duurzaamheid in de praktijk. Ze doen structureel mee aan verschillende duurzaamheidsprojecten en als school geeft hij graag het goede voorbeeld. Van zonnepanelen op het dak tot stiften van gerycled plastic. Ook betrekt Frank leerlingen uit de bovenbouw bij keuzes, zodat ze leren kritisch na te denken over duurzaamheidsvraagstukken. Lees hier het interview met Frank.

 Frank Boerebach Duurzame Docent po 2019 klein


Voortgezet onderwijs: Wieneke Maris - International School The Hague, Den haag

Wieneke trekt het wereldwijde vraagstuk van duurzame ontwikkeling vol overgave de klas in. Ze laat leerlingen nadenken over oplossingen en helpt hún ideeën vervolgens de wereld in. Het doel: youth empowerment. Daarnaast is ze coördinator van het Global Issues Network, coördinator van het Eco-team en is ze coördinator van de Energy Challenge bij haar op school. Lees hier het interview met Wieneke. 

Wieneke Maris duurzame Docent VO 20190 klein

MBO: Marije van Bommel – Herman Brood Academie, Utrecht

Marije is iemand die op de achtergrond bergen werk verzet voor duurzaamheid in het onderwijs. Zo ontwikkelde op haar school het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’, gaf ze met De Wereldband workshops aan kinderen waarbij van afval muziekinstrumenten wordt gemaakt. En doet dankzij Marije de Herman Brood Academie als eerste artiestenopleiding mee aan MBO SustainaBul. Lees hier het interview met Marije. 

Marije duurzame docent MBO klein

 

We willen iedereen bedanken die heeft meegeholpen om ook dit jaar Duurzame Docent weer te laten slagen. Dank aan de organisaties die hebben geholpen en gesponsord: PakhuisB, Spark the Movement, Teachers for Climate, CeCaDo, De Wereld van de Ondernemer. Naast de titel Duurzame Docent, ontvingen de winnaars, afhankelijk van de onderwijslaag waarin ze werkzaam zijn:

Toekomstlespakket door PakhuisB
Een verzorgde dag natuurbeleving voor bovenbouwklas door DuurzamPABO
Bijscholing Vakoverstijgende Educatie in Duurzame Ontwikkeling voor het Voortgezet Onderwijs door CECADO
Het boek Vogelkinderen door Mark Boode
Teach-the-teacher workshop 'Integrale Schoolaanpak voor Duurzame Ontwikkeling' door Spark the Movement
Het boek Duurzaamheid in je beroep door DWVDO

Zo blijven de docenten geinspireert om duurzaamheid verder te integreren in hun lessen. Op dat ze nog veel leerlingen en collega's zullen blijven inspireren!

 Inspireer ook andere docenten en meld jezelf/ je collega aan als duurzame docent!

 

Geestelijk vader Duurzame Docent

Duurzame Docent is vanuit de Coöperatie Leren voor Morgen in 2017 gestart door Roald Severens, hij was -als bioloog en zelf oud docent- de geestelijk vader van Duurzame Docent. Afgelopen maandag kregen wij het vervelende nieuws dat Roald is overleden. Wij zijn hem enorm dankbaar voor zijn inspiratie, enthousiasme en doorzettingsvermogen om Duurzame Docent een succes te maken en zullen dit in gedachte aan hem voortzetten..