Om de start van het MBO symposium te vieren heeft Leren voor Morgen drie inspirerende webinars op een rijtje gezet. De aanmeldingen van de webinars zijn nog open, meld je aan voor de webinars via deze link.

 

Scholing van docenten met betrekking tot duurzaamheid: een nieuwe uitdaging. Di 8-12 16.00 - 17.00. 

Zoek jij ook de juiste manier om je MBO docenten te laten scholen in duurzaamheid maar weet je niet wat de beste manier is? Rob de Vrind, duurzaamheidscoördinator van het Koning Willem I College en Gaaike Euwema programmamanager Noorderpoort Duurzaam laten het je zien in hun webinar: Scholing van docenten met betrekking tot duurzaamheid: een nieuwe uitdaging.

Met het Koning Willem I college uitgeroepen als meest duurzame MBO van 2019, heeft Rob veel meegekregen van manieren waarop docenten daar worden geschoold. In de webinar  worden de verschillende aanpakken van de scholen besproken. Kan je jouw docenten beter een standaard cursus aanbieden zoals Noorderpoort doet of is maatwerk bieden zoals op het Koning Willem I College een betere optie. Is die verplicht of vrijwillig? Wat zijn de reacties van docenten op het aanbieden van de cursus? Rob en Gaaike nemen je graag mee in hun werelden en zullen je vertellen waar je terecht kan, aan wat voor scholing behoefte is door onder andere met je in gesprek te gaan. 

Liever een alternatief voor scholing? Ook daarop zullen zij  ideeën geven over hoe dat aan te pakken. Op dinsdag 8-12 van 16:00-17:00 zal deze webinar worden gegeven als onderdeel van het MBO symposium. Inschrijven is nog mogelijk.

Door Gaaike Euwema (bestuursadviseur en programmamanager Noorderpoort duurzaam) en Rob de Vrind (projectleider Duurzaam MBO en Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College) 

 

Een challenge als instrument om studenten actief met duurzaamheid aan de slag te laten gaan. Woe 9-12 16.00 - 17.00 

Challenges zijn een geliefd middel om studenten en leerkrachten in beweging te krijgen voor duurzaamheid. Maar hoe maak je een challenge geslaagd? Met maar liefst 77 studententeams van 20 verschillende scholen weten Berry Groenendijk en Nancy Boterblom hoe je een challenge moet opzetten en uitvoeren.

In hun webinar: Een challenge als instrument om studenten actief met duurzaamheid aan de slag te laten gaan, nemen ze je mee in hun geslaagde onderneming: de MBO voedselverspilling challenge. Hier gaan studenten in opdracht van bedrijven op onderzoek uit om voedselverspilling bij hun te voorkomen. In deze sessie krijg je inzicht in de resultaten van de impactmeting en lessons learned van de eerste editie en de eerste resultaten van de nulmeting bij de huidige deelnemende studenten. Via interactieve werkvormen gaan de sprekers met je in gesprek over de rol van een challenge in het vergroten van duurzaamheid in het mbo.

De webinar is geschikt voor docenten, teamleiders en coördinatoren duurzaamheid. Hoor jij daar bij? Op woensdag 9-12 van 16:00-17:00 zal deze webinar worden gegeven als onderdeel van het MBO symposium. Inschrijven is nog mogelijk.

door Berry Groenendijk (projectleider DOON.nu) en Nancy Boterblom (projectleider Clusius College)

Samen met de drie O’s (Onderwijs, Overheid en Ondernemers) werken en leren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van 2050. Do 10-12 14.45 - 15.45. 

‘Hoe kan je infiltreren in het logge apparaat provincie? en hoe ziet een samenwerking eruit tussen het MBO en het VWO? Dat weet niemand beter dan Maurijn Ode. Als practor regionale circulaire economie (in samenwerking met het MBO College Lelystad) bewerkstelligd hij samenwerkingen tussen MBO’s, ondernemers en de overheid. In zijn webinar, gaat hij dieper in op de vraag, hoe je zo’n samenwerking aangaat en welke mogelijkheden het je kan brengen.

‘Een volledig circulaire economie in 2050, daar kom je samen prutsend’, zegt Maurijn Ode.’ Maurijns visie op samenwerkingsverbanden geeft inzicht in hoe hij met al deze stakeholders rond te tafel zit en is wellicht de sleutel tot zijn succes. ‘Als je accepteert dat we niet precies weten hoe we het moeten doen en ook fouten mogen maken, dan hebben we al een stap naar voren gedaan.’ In zijn webinar bekijken we hoe je een student kan koppelen aan de circulaire vraagstukken waar bedrijven en overheid tegen aan lopen. Vraagstukken binnen de circulaire bouw bijvoorbeeld zijn uitstekend voor studenten. Steeds meer meer overheden zijn geïnteresseerd in het bouwen van Tiny houses, maar hoe doe je dat met gerecyclede producten? Studenten kunnen dit soort uitdagingen oppakken en uitwerken, op een manier waarbij er een win-win situatie wordt gecreëerd. Via good practises duiken we in dit onderwerp maar er is ook ook ruimte voor vragen vanuit het publiek. 

Deze webinar is geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn naar een samenwerking met bedrijven, andere MBO colleges, MBO studenten, docenten, maar ook vooral voor bestuurders en managers.

door Maurijn Ode (practor regionale circulaire economie)