Ben jij er als betrokkene binnen het MBO klaar voor? Geef jij je studenten de competenties mee om bij te kunnen dragen aan de energietransitie en de circulaire economie? Dat waren de vragen die centraal stonden tijdens de landelijke ChecK MBO Conferentie op 11 december, georganiseerd door het MBO voor Morgen netwerk in samenwerking met het Technovium in Nijmegen. Het was een inspirerende dag, met leuke sprekers, interessante discussies en leerzame workshops. En natuurlijk een lekkere maaltijd tussendoor en na afloop een gezellige borrel om na te kunnen praten met elkaar.

De conferentie werd geopend door Peter van Mulkom (CvB ROC Nijmegen), waarna Prof Jan Jonker een inspirerende en dynamische presentatie gaf over de uitdagingen waar we met zijn allen voor staan op weg naar een duurzame samenleving: het klimaat, de circulaire economie en een andere kijk op waarde van materialen. Dat het MBO een belangrijke rol speelt in het uitvoeren van de oplossingen spreekt natuurlijk voor zich! De microfoon werd overgenomen door Harriet Tiemens (wethouder Nijmegen), die ons direct meenam in een aantal mooie voorbeelden die dit jaar in Nijmegen – Green Capital of Europe 2018 – hebben plaatsgevonden.

Ook het bedrijfsleven mocht natuurlijk niet ontbreken, want écht duurzaam onderwijs dat maak je met elkaar! Wouter Flach van Kuijpers installatietechniek en Cesar Trijselaar van Gas 2.0 benadrukten in hun presentaties nogmaals de noodzaak van het MBO onderwijs in het realiseren van de transitie naar een duurzame samenleving. Het MBO is bij uitstek de plek waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomt, wat ook nu zorgde voor een interessant gesprek. Ondanks de grote hoeveelheid waardevolle stages en uitdagende, valt er nog altijd winst te behalen in deze samenwerking. Wat zou het bijvoorbeeld waardevol zijn als alle docenten in het MBO door middel van een stage ervaring op zouden kunnen doen in een bedrijf wat zich bezighoudt met de circulaire economie. In deze groep docenten waren daar in ieder geval wel oren naar.

Tijdens de workshops had iedereen de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Veel verschillende onderwerpen kwamen aan bod. Van een keuzedeel duurzaamheid in beroep tot circulaire vaardigheden en studenten als duurzaamheidsambassadeurs. Ook de tweede workshopronde was zeer divers. Met onderwerpen zoals de SLIMCirculair challenge in de bouw, voorbeelden van publiek-private samenwerkingen (PPS) en de zogenaamde whole school approach voor een integrale aanpak van duurzaamheid op jouw instelling. Een hoop nieuwe inzichten en een

Tijdens de borrel werd er uitgebreid nagepraat, en bleek het inderdaad een geslaagde dag te zijn geweest. We hopen dan ook dat iedereen die aanwezig is geweest iets van deze conferentie kan toepassen, zodat we er samen voor zorgen dat duurzaamheid een sterke plek krijgt in het MBO onderwijs en we de studenten van nu voorbereiden op de toekomst van morgen. De studenten die aanwezig waren gaven immers aan dat dat hard nodig is: “wij willen graag meer mogelijkheden in onze studie op het gebied van duurzaamheid, maar dan moeten de docenten wel weten hoe ze ons daarbij kunnen helpen. Nu moet je vooral heel gemotiveerd zijn en alles zelf uitzoeken, maar als de docenten er meer over weten kunnen we er ook meer over leren”.

Met deze quote wil ik graag afsluiten, want een betere reden om het MBO onderwijs (nog) duurzamer te maken is er wat mij betreft niet!

- door Linde Berg (Coöperatie Leren voor Morgen)