Coöperatie Leren voor Morgen
Utrecht, 8 juli 2020

Diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen voor iedereen vormen een integraal onderdeel van kwaliteitsonderwijs voor duurzame ontwikkeling.
De afgelopen tijd protesteerden miljoenen mensen overal ter wereld tegen racisme als onderdeel van de Black Lives Matter-beweging. Ook het onderwijs in Nederland heeft te kampen met racisme, uitsluiting en discriminatie op basis van etniciteit, huidskleur en geloof. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau komt 1 op de 10 scholieren in aanraking met racisme. In 59% van alle gevallen ligt de oorzaak bij een docent. Antilliaanse kinderen en kinderen met een migratieachtergrond komen onevenredig vaak op het vmbo en hebben moeite met het vinden van een stage. (ECRI Rapport, p. 10). De ervaring van studenten/scholieren met discriminatie is toegenomen sinds 2013, en kent relatief vaak ernstige vormen: 7% benoemde dat de laatste ervaring ook seksueel grensoverschrijdend gedrag betrof, 8% had te maken met bedreiging of geweld. “Tussen de 2 en 3 procent van alle scholieren en studenten in Nederland geeft aan gestopt te zijn met hun opleiding als gevolg van discriminatie.” (SCP). Dat zijn schokkende cijfers.

Als landelijk SDG 4 coördinator spreekt Leren voor Morgen zich uit tegen alle vormen van uitsluiting op basis van persoonskenmerken zoals huidskleur, geslacht of levensovertuiging. Wij vinden rechtvaardigheid en inclusiviteit de basis voor een duurzame samenleving. We zetten ons in om kwaliteitsvol onderwijs en een leven lang leren voor iedereen toegankelijk te maken. We willen, kunnen en moeten meer doen om het onderwijs in Nederland bij te laten dragen aan meer gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit in de samenleving.

De coöperatie Leren voor Morgen heeft inclusiviteit nu meer in het vizier en zal hier actiever op letten in de te nemen besluiten, projecten en activiteiten. Wij vragen de leden van de coöperatie Leren voor Morgen om met elkaar in gesprek over hoe zij zich inzetten op inclusiviteit, gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid. Dit is een proces en het is nog onduidelijk welke concrete acties hieruit komen. In de toekomst vragen we meer aandacht voor diversiteit en inclusiviteit in het onderwijs en investeren we in de ontwikkeling en/of verspreiding van de benodigde kennis en tools voor leerlingen en docenten om dit bespreekbaar te maken.
Heb je input, tips of suggesties? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer op:

http://www.gekleurd-nederland.nl/racisme/

https://rm.coe.int/fifth-report-on-the-netherlands-dutch-translation-/168094c8f5

https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2020/03/26/ruim-een-kwart-van-de-inwoners-van-nederland-ervaart-nog-altijd-discriminatie

https://www.uitdeklas.nl (voor docenten: tips en werkvormen)

https://www.schoolzonderracisme.be/nieuws/omgaan-met-racisme-op-school