Met het begin van de wintertijd gaat dit weekend de GLOBE Nationale Lichtmeting van start. Middelbare scholieren brengen deze winter met een zelfgebouwde spectroscoop in heel Nederland in kaart hoe duurzaam wij onze huizen verlichten. De spectroscoop kan, ook als de gordijnen dicht zitten, vaststellen of er gloeilampen, spaarlampen of ledlampen gebruikt worden.

Komende zondag gaat de zon al om 17:16 onder en begint de avond dus vroeg. Een mooie kans voor leerlingen om bij de buren door het gordijn te gluren en te onderzoeken hoe de buren hun huis verlicht hebben. De leerlingen gebruiken hiervoor een speciaal voor het project ontwikkelde gratis zelfbouw spectroscoop. Met dit kartonnen kokertje kun je dwars door een gordijn heen het spectrum van de verschillende lampen in de kamer bekijken. De gloeilamp, spaarlamp en ledlamp hebben alle drie een uniek spectrum en zijn zo van elkaar te onderscheiden. De leerlingen bepalen per huishouden welke typen verlichting worden gebruikt en voeren hun waarnemingen in op de website van het project www.globenederland.nl/lichtmeting en zo ontstaat de nationale lichtkaart waarop te zien is hoe duurzaam Nederlanders hun huizen verlichten.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zal de resultaten van de leerlingen bestuderen en geeft op 18 december in een Youtube Live uitzending de leerlingen feedback op de metingen die gedaan zijn. Scholen kunnen de spectroscopen gratis bestellen, er is een handboek voor de leerlingen en een handleiding voor docenten beschikbaar.

Nationale Lichtmeting